printlogo

Bildtse Oogstdagen in teken van Wadden

17 augustus 2011

Zaterdag en zondag 27 en 28 augustus vinden de Bildtse Oogstdagen plaats bij Machinefabriek Meijer in Sint Jacobiparochie. De eerste dag staat voor een groot deel in teken van het aangrenzende gebied van Het Bildt: het Waddengebied. Om 13.30 uur krijgt de Kollumer Zoete Erwt die telers Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en Jaap de Jong uit Oosterbierum verbouwen, de officiële status toegekend als landelijk erkend streekproduct uit het Waddengebied. Uit handen van Oud-Tweedekamerlid en de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Waddengroep Harm Evert Waalkens krijgen zij hiervoor het Waddengoud uitgereikt. Ook is er een foto-expositie te bezichtigen van uitsluitend Waddengoud gecertificeerde fotografie, een proeverij van de Kollumer Zoete Erwt verzorgt door Waddengoud-restaurant De Zwarte Haan uit Sint Jacobiparochie en een markt met diverse waddenproducten.

Kollumer Zoete Erwt van ondergang gered
De Grauwe Erwt of Rozijnerwt ‘Kollumer Zoete Erwt’ werd tot de jaren zestig veelvuldig gegeten. Daarna is hij uit beeld geraakt. Andere erwten als kapucijners namen zijn plaats in, omdat deze soorten makkelijker zijn te oogsten en dus een betere opbrengst hebben. Hierdoor was de Grauwe Erwt met uitsterven bedreigd totdat Jan van der Velde uit Kollum deze soort tegen het lijf liep. Samen met het Kenniscentrum voor Friese Gewassen te Sumar heeft hij het ras bewaard en gekeken naar nieuwe mogelijkheden. In 2006 kregen Piet Hoekstra en Jaap de Jong van Jan van der Velde zes erwten. Hiermee hebben ze nu in 2011 letterlijk en figuurlijk weer een bloeiende teelt opgezet. “Het verkrijgen van het Waddengoud-keurmerk en daarmee de landelijke erkende status als echt streekproduct is voor ons de bekroning op ons werk. We hopen en verwachten hiermee dat de vraag naar deze producten op gang gaat komen.”, aldus Piet Hoekstra.

Tijdens de proeverij demonstreert restaurant De Zwarte Haan tijdens de Oogstdag de culinaire mogelijkheden van deze erwt. “Interesse voor onbekende producten wakker je aan door te laten zien wat je ermee kunt. En natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe het smaakt.”, zeggen Loes en Jacob Jensma van De Zwarte Haan.

Waddengoud foto-expositie
De organisatie van de Bildtse Oogstdag kijkt breder dan alleen puur agrarische activiteiten. Zo vindt er de eerste dag ook een eendaagse expositie plaats van Waddengoud-fotografen Geertjan Plooijer uit Oude Bildtzijl en Pieter de Vries uit Den Burg op Texel. Samen hebben zij een fabriekshal omgetoverd tot een expositie met diverse kunstzinnige foto’s van landschappen van het Waddengebied. Het gebied kent een diversiteit aan landschappen, wat het tot een gevarieerde expositie maakt. Een aantal van de foto’s zijn genomen vanaf de grond, maar ook een deel vanuit de lucht. “Het Bildt ligt voor een groot deel langs de Waddenzee en mensen kennen dus de prachtige omgeving langs de kust. Onder andere de schoonheid van dit soort landschappen proberen wij als Waddengoud-fotografen op beeld te vangen”, vertelt Geertjan Plooijer.

Bildtse Oogstdagen in teken van Wadden
Stichting Waddengroep | Voorstraat 1 | 9285 NM | Buitenpost | Tel. 0511-542525 | Fax 0511-544272 | info@waddengoud.nl