printlogo

Boschplaat Terschelling eerste Dark Sky Park in Nederland

30 juni 2015

OOSTEREND TERSCHELLING - Natuurreservaat De Boschplaat op Terschelling is door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot eerste Dark Sky Park van Nederland. Het buurtschap De Buren van Oosterend en Staatsbosbeheer hebben dit in het voorjaar van 2015 aangevraagd en het predicaat is nu toegekend. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt. Het doel is om extra aandacht te krijgen voor het thema nachtelijke duisternis op Terschelling en op die manier het licht van de sterrenhemel te bewaren voor de toekomst. Initiatiefnemer is Melis de Vries van Vakantiepark Tjermelân.

Dat De Boschplaat nu dark sky park is, is prachtig voor Oosterend dat onlangs nog eerste Waddengouddorp is geworden en grenst aan De Boschplaat.

Nachtelijke duisternis
Echt donkere nachten met een prachtige door sterren en maan verlichte hemel. Of juist pikdonker bij nieuwe maan of een bewolkte hemel. De Buren en Staatsbosbeheer wisten al langer dat de Boschplaat, al 45 jaar Europees natuurreservaat, absoluut donker is. Melis de Vries woont zelf in Oosterend, het dorp dat grenst aan de Boschplaat. “Ik ga regelmatig ’s avonds eropuit. Een wandeling of fietstocht met de hond, door de duinen en de polder. Iedere keer weer was en ben ik onder de indruk van de prachtige omgeving. Ik realiseer me vooral dat die nachtelijke duisternis te weinig door mensen wordt ervaren en gewaardeerd. Dat was voor mij de reden om me te verdiepen in de materie en partijen bijeen te roepen”.

Aangepast aan de nacht
Boswachter Remi Hougee van Staatsbosbeheer: “Mensen staan er vaak niet bij stil, maar veel dieren zijn aangepast aan de nacht en er zelfs van afhankelijk. Wist je bijvoorbeeld dat een uil speciale veren heeft die geen geluid maken zodat de muizen hem niet horen aankomen? En dat vleermuizen door te veel kunstlicht minder of niet naar eten gaan zoeken?” In Nederland hebben de nachtdieren het moeilijk vanwege de hoge mate van lichtvervuiling. Lichtvervuiling vormt, net als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Dat een Dark Sky Park in Nederland is gerealiseerd is een unicum, juist vanwege de hoge mate van lichtvervuiling. Er zijn totaal twintig Dark Sky Parken  in de wereld, waarvan tien in Europa. Onlangs zijn er vijf nieuwe parken bijgekomen of worden binnenkort ingesteld: drie in Amerika, één in Wales (Brecon Beacons National Park) en nu dan de Boschplaat.

Meer informatie vind je op www.darkskyterschelling.nl

 

Datum: 30 juni 2015.

Stichting Waddengroep | Voorstraat 1 | 9285 NM | Buitenpost | Tel. 0511-542525 | Fax 0511-544272 | info@waddengoud.nl