printlogo

Gratis sterrentochten in Oosterend op Terschelling

14 december 2018

TERSCHELLING - Stichting Natuurlijk Oosterend en Staatsbosbeheer houden op zondag 30 december vanaf 17.00 uur sterrentochten voor jong en oud. Een bijzondere Dark Sky beleving in Waddengouddorp Oosterend op Terschelling.

Deelname is gratis en alleen mogelijk op vertoon van een kaart.

Vanaf Tweede Kerstdag zijn kaarten beschikbaar in Oosterend bij:

Onder leiding van de gastheren en -vrouwen van Oosterend wandelen de deelnemers langs routes door de natuur rondom Oosterend. Gidsen van Staatsbosbeheer geven kleine minicolleges.

“Een tijd terug heeft Staatsbosbeheer colleges gegeven aan basisschoolkinderen over Dark Sky Park de Boschplaat. Dat was zo leuk”, vertelt Marloes Fopma, bestuurslid en organisator van de Sterrentocht. “Er was prachtig educatiemateriaal gemaakt over ons zonnestelsel en wanneer je welke ster en wanneer je je eigen sterrenbeeld kunt zien. We dachten: dat is waardevol om met nog meer kinderen te delen.  Staatsbosbeheer wilde graag meewerken aan de sterrentochten. Het zijn nu als het ware kleine sterrenworkshops geworden. We zijn reuze benieuwd wat het publiek ervan vindt.” 

Het begin en eindpunt van de tocht is bij vakantiepark Tjermelân. Deelnemers gaan in groepen op pad. Onder leiding van een tiental gastheren en gastvrouwen uit Oosterend lopen de groepen hun route. Onderweg is er van alles te zien en te beleven. “Er is muziek, warme chocolademelk met pondkoek en uiteraard gaan we sterren spotten bovenop Kaapsduin”. Deelname is gratis, maar een kaartje afhalen bij de afhaalpunten is wel nodig. VOL = VOL.

Dit jaar, met een nieuw bestuur, wordt er meer ingespeeld op een educatief karakter over Dark Sky, duisternis, sterren kijken en bewustwording lichtvervuiling. Marloes: “De Boschplaat is onze achtertuin. We zijn het eerste Dark Sky Park van Nederland, en daar zijn we hartstikke trots op. Erg interessant om daar juist een koppeling mee te maken tijdens deze jaarlijkse wandeling. Als je bedenkt dat de helft van de Europeanen de Melkweg niet meer kan zien door lichtvervuiling, dan is het uniek dat het hier wel heel goed kan“. 

De Boschplaat internationaal gemarkeerd als één van de donkerste plekken op aarde

In 2015 kreeg Europees Natuurreservaat De Boschplaat bij Oosterend Terschelling als eerste gebied in Nederland de internationale erkenning als ‘Dark Sky Park’ door International Dark Sky Association (IDA). Deze organisatie is in 1988 opgericht in de Verenigde Staten en wil de aandacht vestigen op de wereldwijde lichtvervuiling. Door deze vervuiling is op veel plekken de duisternis niet meer goed te zien, maar er zijn nog gebieden, zoals De Boschplaat bij Oosterend, waar nog duizenden sterren aan de hemel waarneembaar zijn en zelfs nog de Melkweg. In een Dark Sky Park is de vervuiling van menselijk licht, afkomstig van industriële en stedelijke bebouwing, nog nihil. 

 

Publicatiedatum: 14 december 2018.
Foto: © Bert Faber.

 

Stichting Waddengroep | Voorstraat 1 | 9285 NM | Buitenpost | Tel. 0511-542525 | Fax 0511-544272 | info@waddengoud.nl