printlogo

Liever Lokaal is Beste Nederlandse Kookboek 2015

28 oktober 2015

TEXEL - Op de eerste dag van de Kookboekenweek gaat de prijs voor het beste Nederlandse kookboek naar Liever lokaal, 365 per jaar, een kookboek vol lokale seizoensproducten. Volgens de jury is het "een perfect basiskookboek met ingrediënten die ons land rijk is". De winnaar werd bekend gemaakt in een uitzending van Omroep MAX

Bekijk de uitzending op Omroep Max

Annette van Ruitenburg, René Zanderink en Ruth de Ruwe beschrijven in het boek voor elke dag van het jaar een recept dat past bij het seizoen. Annette heeft het Waddengoud keurmerk voor haar culinaire literatuur m.b.t. het Waddengebied en Ruth de Ruwe is Waddengoud gecertificeerd voor haar fotografie.

Een kookboek vol spaghetti bolognese-recepten en een boek met nomadische gerechten, grepen net naast de prijs.

Gouden Kookboek
Het 'Gouden Kookboek' werd uitgereikt op de eerste dag van de Kookboekenweek, een week waarin Nederlandse boeken in het zonnetje worden gezet. Tegen de trend in blijven kookboeken mateloos populair: in 2014 verschenen er maar liefst 9000 nieuwe in Nederland.
De laatste jaren doen vooral kookboeken geschreven door bekende koks het goed. Ook verschijnen er steeds meer boeken van mensen met online kookblogs.

(Bron: NOS)

Bestel Liever Lokaal, 365 dagen per jaar

 

Over Liever Lokaal, 365 dagen per jaar
De volledige titel van het nieuwe kookboek is Liever Lokaal; 365 dagen per jaar. Dit boek geeft inspiratie om elke dag van het jaar een heerlijke maaltijd op tafel te zetten met producten uit uw nabije omgeving. Lekker, puur en eerlijk. Denk aan kokkels in het voorjaar, wilde bosframbozen in de zomer, tamme kastanjes in de herfst en de ‘herontdekte’ Soesterknollen in de winter.

Het voorwoord is van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van de wereldwijde Slow Food–beweging. 


Annette van Ruitenburg
Kok, tuinierster en kookboekenschrijver, met veel kennis van de Wadden, streekproducten en natuurlijk koken. Annette adviseert restaurants en producenten bij het gebruik van biologische en streekproducten. Zij brengt producenten en restaurants met elkaar in contact. Kennis van de achtergronden van een product inspireren de chef, reacties van gasten en gebruikers inspireren de producent en het verhaal achter seizoen- en streekproducten helpt om goede informatie over het gerecht aan de gast te geven.

Voor haar kookworkshops, demonstraties, recepten en kookboeken geïnspireerd op het Waddengebied heeft Annette het Waddengoud keurmerk.

www.annettevanruitenburg.nl

Ruth de Ruwe
Fotografe Ruth de Ruwe woont en werkt op Texel. En dat is ook direct haar grootste inspiratiebron. Ruth fotografeert vrijwel dagelijks in de Texelse natuur. Door haar verleden als kunstschilder kijkt ze nét even met een andere blik. Dat levert prachtige, indringende natuurfoto’s op, soms bijna schilderijen.

Behalve door de natuur wordt Ruth geïnspireerd door eten. Ze houdt van lekker eten én ze fotografeert het. Anders dan in de foodfotografie gebruikelijk is, fotografeert Ruth ook hier puur natuur. Er komen geen hulpmiddelen als haarlak of scheerschuim aan te pas. En dat zie je: de prachtige gerechten op haar foto’s kun je bijna proeven.

Voor haar fotografie gerelateerd aan het Waddegebied draagt Ruth het Waddengoud keurmerk.

www.ruthderuwe.nl

Datum: 28 oktober 2015.

Liever Lokaal is Beste Nederlandse Kookboek 2015
Stichting Waddengroep | Voorstraat 1 | 9285 NM | Buitenpost | Tel. 0511-542525 | Fax 0511-544272 | info@waddengoud.nl