printlogo

Slow Fish Spieringfeest in proeflokaal ‘t Ailand in Lauwersoog

30 november 2012

LAUWERSOOG - In proeflokaal en visinformatiecentrum 't Ailand in Lauwersoog vindt op zondag 9 december het Slow Fish Spieringfeest plaats. Spiering komt veel voor in de Waddenzee, is erg lekker, maar speelt ook een hoofdrol in de problematiek van de trek van vis tussen IJsselmeer en Waddenzee.

Via presentaties over de vis zelf, het spieringbestand in de Waddenzee en lokale spieringvisserij wordt die dag speciale aandacht gevraagd voor deze vissoort.

Maar het is bovenal ook feest ter ere van Terra Madre Dag, de verjaardag van de internationale Slow Food beweging waarbij 't Ailand is aangesloten. Er kan de hele dag worden geproefd van eigengemaakte visfriet van spiering uit de Waddenzee. Entree is gratis.

Adres ’t Ailand: haven 49A in Lauwersoog (naast restaurant Pierenend).

Spiering
De spiering is een onbekende vis. Het is een trekvis die vanuit de zee de rivier optrekt om daar eitjes te leggen. Na afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk in 1932 is dit een stuk moeizamer geworden.

De IJsselmeerspiering heeft zich ontwikkeld tot een opzichzelfstaande populatie, waarbij de in- en uitrekpunten, de sluizen bij Kornwerderzand en Den Oever, nog de enige en zeer belangrijke uitwisselingsplaatsen vormen voor spiering in de Waddenzee en het IJsselmeer. De mate waarin intrekkende spiering bijdraagt aan de omvang van het IJsselmeerbestand van spiering is (nog) onduidelijk.

Sinds dit jaar heeft Waddengoud in samenwerking met vissers, natuurorganisaties en deskundigen Waddengoud richtlijnen ontwikkeld voor de vangst op spiering in de Waddenzee. Dit zijn richtlijnen die er ondermeer voor moeten zorgen dat spieringvissers onder de 'Waddengoudvlag' het duurzaam populatiebeheer bij de in- en uitrekpunten niet schaden.

Overigens mogen spieringvissers alleen vissen met zogenaamde spieringkamers. Dit zijn netten die in kameropstelling in de Waddenzee staan. Spiering en andere vis zwemmen erin, maar worden niet direct gevangen. Op die manier kunnen de vissers eerst bepalen hoeveel aandeel spiering erin zit. Bij minder dan 80% spiering van de totale vangst wordt alle vis weer losgelaten, zodat de populatie geen onherstelbare schade ondergaat. Andere vis dan spiering wordt sowieso weer vrijgelaten.

Op dit moment zijn Marinus en Tjerk van Malsen uit Makkum en varend met de WON 1 de enige Waddengoud gecertificeerde spieringvissers. Omdat de spieringkamer pas na de winter kan worden opgezet wordt de spiering voor deze proeverij gevangen met lichte sleepnetten die door kleine visboten door het water worden getrokken. Omdat spiering geen bodemvis is hoeven de netten daarbij niet over de bodem te worden gesleept.

't Ailand & Slow Fish
Proeflokaal 't Ailand in Lauwersoog is een eetcafé annex proeflokaal en informatiecentrum over duurzame visserij op ’t Wad. Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg van de TS 31 Internos uit Feerwerd, ook Waddengoud, laten hier bezoekers proeven van de culinaire geneugten van waddenvis en de achtergrond ervan.

Op de menukaart staan dan ook vooral snacks en kleine gerechten gemaakt van Waddengoud gecertificeerde vis als harder, zeebaars, waddengarnalen, kokkels, spiering en andere regionale producten zoals geitenkaas van de Oude Streek. Met zorg en de hand bereid oftewel 'slow food' in plaats van 'fast food'.

Daarnaast willen ze ook de dialoog met het publiek en de vissector aangaan. "Als kleinschalige kustvissers zijn we afhankelijk van onze mooie Waddenstreek. Het is dus belangrijk dat dit gebied goed gedijt, zowel de natuur als de economie. En zoals met alles valt er ook aan de visserij nog wel wat te verbeteren. Maar zolang we met verstand vissen, een mooi product aan de wal zetten en open staan voor verbeteringen zien wij de toekomst rooskleurig tegemoet", aldus Barbara Rodenburg.

Slow Fish Spieringfeest in proeflokaal ‘t Ailand in Lauwersoog
Stichting Waddengroep | Voorstraat 1 | 9285 NM | Buitenpost | Tel. 0511-542525 | Fax 0511-544272 | info@waddengoud.nl