printlogo

Tjalke Stoelwinder is Held van de Smaak van Nederland

30 september 2014

EDE - Afgelopen juni is hij al tot Fryske Held van de Smaak uitgeroepen en afgelopen zaterdag heeft Tjalke Stoelwinder uit Jubbega ook de grote finale in Ede gewonnen: ‘Held van de Smaak van Nederland’.

De vakjury roemt de medewerker van Greydanus BV te Heerenveen om zijn innovatieve manier waarop hij bijzondere bonen en peulvruchten als de Reade Krobbe, het Giele Wâldbeantsje en de Kollumer zoete erwt (Waddengoud) in de markt zet en beschikbaar maakt voor een brede doelgroep.

De verkiezing waarin 12 provinciale Helden het tegen elkaar opnemen, vormt elk jaar het openingsevenement van de Week van de Smaak met dit jaar als thema ‘bonen en peulvruchten’.

Tjalke Stoelwinder is in samenwerking met streekmerk Wâldpyk al jaren bezig om de markt voor bijzondere bonen en peulvruchten uit De Friese Wouden op te bouwen en te ontwikkelen. Als medewerker van groothandel Greydanus BV uit Heerenveen heeft hij het initiatief genomen tot de ontwikkeling van koelverse maaltijden met de Reade Krobbe, het Giele Wâldbeantsje en de Kollumer zoete erwt. Deze Kollumer zoete erwt is onder de vlag van Waddengoud ontwikkeld.

Om dit te realiseren werkt hij samen met een breed netwerk van telers, maaltijdbereiders, supermarkten en zorginstellingen in de regio.

De maaltijden – gemaakt van natuurlijke ingrediënten en uitstekend van smaak – vinden hun weg in de ouderenzorg, via supermarkten, maar bijvoorbeeld ook naar studenten. Zijn ambassadeurschap voor de peulvrucht, liefde en passie voor de oude regionale rassen, de samenwerking met een uitgebreid netwerk en het innovatieve karakter van de maaltijdontwikkeling gaven de doorslag voor de vakjury.

Deze jury bestond uit Andrea van Gemst (Slowfood Nederland), Anneke Ammerlaan (foodwatcher), Peter Klosse (restaurant De Echoput & Academie voor Gastronomie), Eric van Veluwen (bio-kok en voorzitter Streekeigen Producten Nederland), Bob Cramwinckel (Centrum voor Smaakonderzoek ) en Mac van Dinther (culinair journalist). De jury roemde alle 12 finalisten die allen op hun eigen manier bezig zijn om bonen en peulvruchten af te helpen van hun ietwat stoffige imago en bewijzen dat bonen ook best ‘sexy’ kunnen zijn.


Datum: 30 september 2014.
Bron: Wâldpyk.

Tjalke Stoelwinder is Held van de Smaak van Nederland
Stichting Waddengroep | Voorstraat 1 | 9285 NM | Buitenpost | Tel. 0511-542525 | Fax 0511-544272 | info@waddengoud.nl