printlogo

Waddengoud festival voorbeeld voor samenwerking in de Waddenregio

2 mei 2014

DEN ANDEL - Het Werelderfgoed Waddenzee op de kaart zetten. Geen sinecure blijkt al jaren. Diverse Waddengoud gecertificeerde bedrijven verspreid over het Groningse, Friese en Noord-Hollandse Waddengebied hebben elkaar gevonden om het natuur- en cultuurgebied mee te helpen op de kaart te zetten. Bedrijven op het gebied van streekproducten, toerisme en kunst- en cultuur.

Zij organiseren gezamenlijk het Waddengoud festival op zondag 18 mei op Cultuurerf Andledon in Den Andel.

Het is al langer de discussie: hoe kan de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee beter worden benut? De sleutel tot succes ligt bij de mensen en bedrijven in het Waddengebied. Zij geven inhoud en ‘kleur ‘ aan de streek. Deze ‘couleur locale’ zit verspreid over het hele Waddengebied van de drie provincies. Het publiek moet dan ook heel wat afreizen om met allerlei bijzondere Waddenmensen en -bedrijven kennis te maken.

Breng het voor één dag bij elkaar in een festival dachten Johanna Davids en Erik Gritter van Cultuurerf Andledon. Het idee werd omarmd door collega Waddengoud gecertificeerde bedrijven. Zo hebben onder meer producenten van streekproducten, vissers, muzikanten, fotografen, schilders, accommodaties, filmmakers en een catering elkaar gevonden om het Waddengoud festival in te kleuren.

De bedrijven zijn afkomstig van Texel, Vlieland, Schiermonnikoog en de Noord-Hollandse, Friese en Groningse kust. Behalve de locatie in het Waddengebied, verbinden deze bedrijven zich ook met elkaar door hun kwaliteit van werken, duurzame bedrijfsvoering en hun liefde voor het gebied. “ Gritter is nu al meer dan 2 jaar Waddengoud gecertificeerd dichter. Al lange tijd lopen we ermee rond om iets met het brede netwerk van Waddengoud te doen. Waddengoud wilde wel helpen. We hebben iets moois gecreëerd denken wij. We hopen dat we hiermee een ieder jaar terugkerend festival kunnen neerzetten verspreidt over de verschillende provincies ”, aldus Johanna.

Aan het festival doen onder andere mee de Vlielandse muzikanten van Duo Drijfhout, de toeristische accommodaties van Zo Texels, kunstenares Janneke de Jong van WadAnders uit het Noord-Hollandse Den Oever, Proeflokaal ’t Ailand uit Lauwersoog, Waddengoudboerderijwinkel Pieterburen, Waddengoudcatering Birgit Flüg uit Stitswerd en diverse fotografen en filmmakers.

Een markt, expositie, workshops, demonstraties en een bioscoopfilm maken onderdeel uit van het festival. De precieze inhoud, deelnemers en het programma van het festival wordt een week voordat het begint bekend gemaakt door het Cultuurerf.

Stichting Waddengroep, eigenaar van Waddengoud-keurmerk, vindt deze ontwikkeling een stap voorwaarts. “Sinds wij in 2010 ook toeristische en culturele diensten en activiteiten zijn gaan certificeren hebben wij altijd actief ingezet op het stimuleren van de netwerkeconomie binnen de Waddenregio. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want steeds meer verbindingen tussen Waddengoud gecertificeerden zien we ontstaan. Als recent voorbeeld de samenwerking tussen onder andere accommodaties en restaurants en het Waddenwandelen waardoor nu Waddengoud-arrangementen voor wandelaars worden aangeboden. Maar een dergelijke samenwerking tussen een 15-tal Waddengoud-bedrijven hebben we nog niet gezien. Prachtig toch?”, vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep.


Datum: 2 mei 2014.
Foto: dichter Gritter aan het werk op het Cultuurerf.

Waddengoud festival voorbeeld voor samenwerking in de Waddenregio
Stichting Waddengroep | Voorstraat 1 | 9285 NM | Buitenpost | Tel. 0511-542525 | Fax 0511-544272 | info@waddengoud.nl