Dagverse mosselen uit de WaddenzeeWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Wadden mosselen

Rival bv in Harlingen is een vissersbedrijf dat gespecialiseerd is in de mosselvangst. Op percelen in de Waddenzee in de buurt van Terschelling laten ze mosselzaad uitgroeien. Als de mossels volwassen zijn, vindt de mosseloogst plaats met de vissersboten YE18 of YE25.

Dagverse wadden mosselen: direct van boord naar de handel

Direct aan boord sorteren ze de mosselen uit: schelpen, zeesterren, oesters en andere zeedieren gaan terug naar zee. Vervolgens verwateren de vissers van Rival de mosselen met Waddenzeewater. Na het verwateren vindt er een controle plaats op kwaliteit: kapotte en lege schelpen halen ze er dan uit. Daarna spoelen ze de mossels na en maken ze de schelpdieren schoon. Tot slot vindt een nacontrole plaats op kwaliteit en verpakken ze de mosselen in jutezakken.

Verkoop wadden mosselen

Vanaf het schip worden de mosselen gekoeld en direct vervoerd naar de handel, waaronder Veltman Visservice in Harlingen.

Consumenten kunnen ook rechtstreeks aan boord van de YE 25 in het Harlinger Verbindingskanaal (Kanaalweg 94) de mosselen kopen. Elke vrijdag van 08.30 - 15.00.

Rival bv
Hanerak 1
8862 DD Harlingen
www.rivalmosselen.nl
M: 06 53180090

 

Foto achtergrond: Facebook Rival mosselen.
Foto rechts: Pixabay.com (zie colofon).

Gebruik van mosselzaadinvanginstallatie (MZI) weinig tot geen impact op de natuur

Via mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) wordt het mosselzaad niet meer opgevist van de waddenbodem, maar ingevangen op net- of touwconstructies. Het zaad wordt vervolgens overgebracht naar mosselkweekpercelen. De afgelopen jaren zijn experimenten met deze installaties uitgevoerd. Deze blijken zowel economisch als ecologisch een goed perspectief te bieden.

Bron: www.waddenzee.nl

Vergroot deze afbeelding