Dagverse spiering uit de WaddenzeeWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Waddenzee Spiering

Dagverse spiering uit de Waddenzee en eigengemaakte visfriet van spiering heeft proeflokaal 't Ailand in Lauwersoog voor u.

Spiering is een delicatesse in Frankrijk en Spanje, maar in Nederland nog tamelijk onbekend. Maak kennis met de overheerlijke Waddenzee spiering bij proeflokaal 't Ailand.

De spiering is gevangen in de Waddenzee door Marinus en Tjerk van Malsen uit Makkum. Zij varen met de vissersboot WON 1.

Meer weten of proeven? Neem contact op met proeflokaal 't Ailand of kom langs bij het proeflokaal.

Waddengoud spiering

Spiering is een trekvis die in het vroege voorjaar vanuit de Waddenzee de rivieren optrekt om in het zoete, zuurstofrijke water van rivieren en beken te paaien.

 

Na de afsluiting van de Zuiderzee door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 is deze weg echter vrijwel afgesloten. De sluizen bij Kornwerderzand en Den Oever zijn nog de enige uitwisselingsplaatsen. Spiering concentreert zich hier om naar binnen te trekken. Door de afsluiting heeft de spiering op het IJsselmeer zich ontwikkeld tot een populatie die niet langer een migratiepatroon laat zien en z’n hele leven op het IJsselmeer verblijft.

 

Waddengoud spieringvissers vissen met een zogenaamde spieringkamer in de spuikom van Kornwerderzand. Deze oude vistechniek heeft nauwelijks bijvangst en is een passieve visserij zodat het bodemleven wordt gespaard. Hierdoor is er een minimale belasting op de natuur van de Waddenzee en de spieringpopulatie.

Vergroot deze afbeelding