Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

10 Waddengoud-tips voor het Kerstmenu


Lekker met vrienden of familie Kerst vieren. Lekker eten mag daarbij niet ontbreken. Om eens wat anders op tafel te zetten, geven we 10 tips. Kijk maar eens of dit WAD voor je is :-)

 

1. Vlees uit de Wadden

Texels lamsvlees

Bij menigeen mag een luxe stukje vlees in de Kerstmaaltijd niet ontbreken. Wat dacht je van Texels lamsvlees? De lammeren zijn geboren en getogen op Texel zelf. Ook de slacht vindt plaats op het eiland zelf. Weinig transportkilometers en schapenhouders hebben extra richtlijnen om milieu- en diervriendelijk hun Texelse schapen en lammeren te houden. Via de webwinkel van Slagerij Goënga in Den Hoorn-Texel te bestellen. Deze slager verstuurt de bestellingen door heel Nederland in speciale koelboxen. 

https://www.waddenmarktplaats.nl/texels-lamsvlees/


Foto: © Slager Goënga.

 

Aberdeen Angus rundvlees

Houd je niet van lamsvlees? Dan is er ook het Aberdeen Angus rundvlees van Frisian Angus in het Friese Anjum. Zomerdaags grazen de koeien in de Bantpolder in het Nationaal Park Lauwersmeer. Hier gebruiken ze geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Een grote diversiteit aan kruiden en gewassen vormen een uitgebalanceerde maaltijd voor de koeien. De kalveren zogen bij de moeder en groeien op in de kudde. Alleen in de winter staan de koeien op stal. Ook een mooi bewust stukje vlees dus. Ook te bestellen via de webwinkel van Frisian Angus

https://www.waddenmarktplaats.nl/frisian-angus-rundvlees/


Foto: © Frisian Angus.

 

2. Waddenvis & -mosselen en -oesters

Harders

Vlees is vaak wel traditioneel bij het Kerstdiner. Probeer eens iets ander, Waddenvis bijvoorbeeld. Hardervisser Max Hogerman van vissersboot HA11 vist op harders in de Waddenzee. In ondiep water zetten ze hun staand want netten uit en proberen de slimme harders te vangen. Met mazen groot genoeg om jonge vis te laten ontsnappen. De vangst brengen ze snel aan wal naar Veltman Visservice in Harlingen. Deze horecagroothandel heeft een webwinkel waar consumenten deze harders kunnen bestellen. 


Foto: © TS31 Internos/ 'tAiland Lauwersoog.

 

Waddenmosselen

Ook heeft Veltman Visservice de waddenmosselen van Rival mosselen in het assortiment. Rival bv in Harlingen is een vissersbedrijf dat gespecialiseerd is in de mosselvangst. Op percelen in de Waddenzee in de buurt van Terschelling laten ze mosselzaad uitgroeien. Als de mossels volwassen zijn, vindt de mosseloogst plaats met de vissersboten YE18 of YE25. Direct aan boord sorteren ze de mosselen uit: schelpen, zeesterren, oesters en andere zeedieren gaan terug naar zee. Vervolgens verwateren de vissers van Rival de mosselen met Waddenzeewater. Na het verwateren vindt er een controle plaats op kwaliteit: kapotte en lege schelpen halen ze er dan uit. Daarna spoelen ze de mossels na en maken ze de schelpdieren schoon. Tot slot vindt een nacontrole plaats op kwaliteit en verpakken ze de mosselen in jutezakken .

https://www.waddenmarktplaats.nl/waddenvis-veltman-visservice/


Foto: © Rival bv.

 

Wilde wadoesters

Als je van schelpdieren houdt, dan mogen de Wilde Wadoesters van vissers Jan en Barbara van ‘tAiland Lauwersoog en de TS31 niet ontbreken in je Kerstmaaltijd. Ze rapen ze zelf op de zandbanken van de Waddenzee en verwerken ze in hun restaurant en fileerlokaal. Oesters kun je rauw eten of bereiden met verschillende recepten. Heerlijk voor de fijnproever!

https://www.waddenmarktplaats.nl/oesters-en-kokkels-van-de-waddenzee/


Foto: © Fokke van Saane.

3. Zilte waddenaardappel

Liever geen vlees of vis? Dan zijn er mooie gerechten te maken van de zilte waddenaardappel. Een aardappel die Henk Broekman teelt op verzilte grond op Texel. Een mooi voorbeeld hoe een boer zich aan de wereldwijde verzilting aanpast en heerlijk eetbare gewassen kan laten groeien op zilte landbouwgrond.

Te koop in diverse Jumbo Supermarkten in Nederland of online via https://www.jumbo.com/jumbo-zilte-aardappels-1kg/213031ZK/


Foto: © Slager Goënga.

4. Kollumer Zoete Erwt & Dik Trom Erwt

En andere plantaardige en tegelijkertijd ook eiwitrijke bron is de Kollumer Zoete Erwt. Een oud streekgewas dat sinds de jaren 60 verdween. Jan van der Velde uit Kollum redde hem van de ondergang en noemde hem Kollumer Zoete Erwt. Van Jan kregen Piet Hoekstra en Jaap de Jong 6 erwten. Hiervan hebben zij weer een bloeiende teelt opgezet. Aardappelgroothandel Greydanus verkoopt ze.

Ook heeft Greydanus de Dik Trom Erwten in het assortiment. Ook een oud ras die ze weer nieuw leven hebben in geblazen.

https://www.waddenmarktplaats.nl/kollumer-zoete-erwt/


Foto: © Piet Hoekstra.

5. Texelse koolzaadolie

Om alle ingrediënten van het Kerstdiner te bakken is natuurlijk ook een lekkere bakolie nodig. Wij tippen het Texelse Koolzaadolie van Kaercher Texel. Zij verbouwen koolzaad op Texel. De oogst vindt plaats in mei en ze laten het persen door Wilman. Koolzaadolie bevat veel Omega 3 en 6 vetzuren, zeer gezond om in te bakken dus. Ook maken ze van de olie cosmetica.

https://texelsekoolzaadolie.nl/


Foto: © Kaercher Texel.

6. Kaas van ’t Wad bij de borrel

Geitenkaas

Om ook de Kerstborrel in waddensferen te brengen zijn er heerlijke kazen van de Wadden verkrijgbaar. Zorgboerderij Pieterburen in Broek (nabij Pieterburen) maakt van eigen geitenmelk heerlijke geitenkazen. Helemaal biologisch. Ook runnen ze de Waddengoud boerderijwinkel op het erf. Hier kun je de eigen geitenkaas proeven en kopen en voor vele andere Waddenproducten kun je er terecht. De boerderijwinkel heeft achterin een glazen wand waar je kunt kijken hoe de mensen van de boerderij de kaas maken.

https://zorgboerderijpieterburen.vpweb.nl/


Foto: © Waddengoud.

Schapenkaas

De Zeekraal op Terschelling is een biologische schapenkaasboerderij. Ook van eigen schapenmelk maken ze diverse schapenkazen. Vorig jaar werd hun kaas uit 26 andere kazen verkozen tot Lekkerste Schapenkaas van Nederland. De kazen verkopen ze ook in hun eigen Waddengoudboerderijwinkel, maar ook in elders in Nederland en daar buiten, zoals Amsterdam, de Verenigde Staten en Noorwegen.

http://www.dezeekraal.nl/


Foto: © De Zeekraal Terschelling.

7. Waddendelicatessen

Bij de borrel of bij het diner horen natuurlijk smaakmakers als dip- en dessertsausjes. Waddendelicatessen heeft deze in diverse soorten, zoals duindoorn- en cranberrydessertsauzen, mosterds met o.a. zeekool, lamsoor en duindoorn, zeevenkelmayonaise en honingmosterdsaus. Daarnaast hebben ze ook diverse sappen, siropen, wijnen en broodbeleg. Ze hebben een eigen Waddendelicatessen webshop en verkopen de producten ook op diverse locaties in Nederland.

https://www.waddenmarktplaats.nl/waddendelicatessen/


Foto: © Waddendelicatessen.

8. Broodproducten uit de Wadden bij de brunch of ontbijt

Maar de dag begint natuurlijk met een lekker ontbijt of lekkere brunch. Als je in Groningen woont, kun je ook kiezen voor brood met Waddeningrediënten. Zo heeft Bakkerij Van Esch in Tolbert een biologisch assortiment broodproducten gemaakt van regionale granen als Cardos en Ommelander tarwe en het oud roggeras Sint Jans Rogge van biologisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde. Ook maken ze Speltbrood van het oerspelt Oberkulmer Rotkorn van Landgoud in Kloosterburen, eveneens van biologische teelt.

https://www.bakkerijvanesch.nl/products/tolbert-biologische-winkel/


Foto: © Bakkerij Van Esch.

9. Blanka Wijn en Speltproducten van Landgoud

Blanka wijn

Vele Groninger boeren verbouwden meer dan 50 jaar geleden Witte aalbessen samen met o.a. Rode bessen. Daar is nu nog weinig van over, maar Groninger Ale Havenga van Landgoud heeft de witte aalbes jaren geleden herontdekt en heeft vandaag de dag meer dan 2000 biologische struiken van deze bes staan. Hij laat er sap, siroop en wijn van maken.

Voor sommigen mag een vruchtenwijn eigenlijk geen ‘wijn’ heten, maar Nederland heeft inmiddels wel een traditie opgebouwd met wijn maken van vruchten anders dan druiven. Onze wijntip voor de Kerst is dan ook de Blanka wijn van Landgoud. Ook tijdschrift Seasons schreef erover

https://www.waddenmarktplaats.nl/witte-aalbes-producten/


Foto: © Remy Vaartjes.

Speltproducten

En Ale Havenga van Landgoud laat zelf ook allerlei bakkersproducten maken van zijn eigen biologische spelt. Zo maakt Bakkerij Peters in Leens koek, koekjes, brood en crackers van het Spelt.

https://www.waddenmarktplaats.nl/spelt-producten/


Foto: © Remy Vaartjes.

 

10. Heerlijk slapen onder Texel Wool

Sorry, maar onze 10e tip is geen culinaire tip. Maar wel één om een heerlijke Kerstdag met allerlei lekkers heerlijk warm af te sluiten. Namelijk in je bed onder een dekbed van Texelse wol. Hiervoor kun je bij Texel Wool terecht. Zij maken van wol van Texelse schapen dekbedden, futons, onderdekens en kussens.

https://www.waddenmarktplaats.nl/texel-wool-slaapproducten/

 

 

Publicatiedatum:6 december 2019.
Afbeelding rechtsboven: Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay.

 

 

 

10 Waddengoud-tips voor het Kerstmenu
Vergroot deze afbeelding