Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

17 & 18 mei: Wad in de Stad in Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018


LEEUWARDEN - Op donderdag 17 en vrijdag 18 mei 2018 neemt het Wad bezit van de stad Leeuwarden, in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Op 2 congressen in Stadsschouwburg De Harmonie wordt gesproken over de toekomst van het Wad. Maar daarnaast is er voor een groot publiek onder de noemer Wad in de Stad van alles te beleven over het waddengebied. Er is een proef- & doemarkt, een filmfestival, een expositie en er zijn vaartochten door de grachten van Leeuwarden.

Proef- & doemarkt

De proef- & doemarkt vind je aan de waterkant op het grote terras van Stadsschouwburg De Harmonie. Daarvoor wordt het Wad letterlijk naar de stad gehaald. Want je kunt er bijvoorbeeld een eindje wadlopen of met een virtual reality bril tussen de vissen zwemmen. Ook kun je van al het lekkers proeven dat het waddengebied te bieden heeft.

  • Locatie: Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, Leeuwarden.
  • Donderdag 17 en vrijdag 18 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Praamtochten

Ontdek varend op een praam door de grachten van Leeuwarden de historische hotspots toen de stad als kleine nederzetting nog aan de Middelsee lag in open verbinding met het Wad. Tijdens de tocht duik je in de geschiedenis van eeuwen geleden en word je verrast met lekkernijen uit het waddengebied. De praamtochten starten bij Stadsschouwburg De Harmonie.

  • Locatie: Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, Leeuwarden.
  • Donderdag 17 en vrijdag 18 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Filmfestival Wadblik

Voor de liefhebbers van Wad én film is er het kleinschalige filmfestival Wadblik Special. Reis via het filmdoek naar het Wad met een gevarieerd programma van Duitse, Deense en Nederlandse films en documentaires. Er is één gemene deler: het Wad speelt telkens de hoofdrol. Naast jonge en actuele films wordt voor dit festival ook geput uit de rijke collectie van het Fries Film Archief.

  • Locatie: Slieker Film (Fries Museum), Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
  • Donderdag 17 mei, aanvang 15.30 uur.

De Wadden, landscape in flux

In het Huis voor de Wadden exposeert curator Kie Ellens zijn visie op het Wad aan de hand van hedendaagse werk van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een tentoonstelling die een andere kant van het Wad en een andere kant van Kie laat zien. Ellens was eerder o.a. betrokken bij de inrichting en samenstelling van het nieuwe Fries Museum aan het Zaailand.

  • Locatie: Huis voor de Wadden, Ruiterskwartier 121a, Leeuwarden.
  • Expositie geopend van donderdag 17 mei t/m zaterdag 23 juni op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Places of Hope

Aan de Turfmarkt in Leeuwarden zorgt Places of Hope voor een bijzondere belevenis. In het oude Fries Museum zijn grote vrachten slik gestort, die je als bezoeker doet ervaren alsof je op het Wad bent beland. Places of Hope is een prikkelende tentoonstelling over onder andere de toekomst van het Wad. Een plek van de verbeelding. Wie naar buiten komt, blikt de toekomst met vertrouwen tegemoet.

  • Locatie: Kanselarij, Turfmarkt 11, Leeuwarden
  • Tentoonstelling geopend van woensdag 4 april t/m zondag 25 november op donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

De toekomst van het Werelderfgoed Waddenzee

Op het nationaal congres Waddenzee Wereldklasse buigt de Nederlandse waddengemeenschap zich op donderdag 17 mei in Stadsschouwburg De Harmonie over actuele vraagstukken in het waddengebied. Het congres wordt georganiseerd door de drie waddenprovincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland, Waddenfonds, Waddenacademie en Regiecollege Waddengebied.

Een dag later, op vrijdag 18 mei, is er in De Harmonie de vierjaarlijkse trilaterale regeringsconferentie. Ministers uit de drie Waddenzeelanden Duitsland, Denemarken en Nederland komen bij elkaar om nieuwe internationale afspraken te maken over de Waddenzee.

Voor meer info over alle activiteiten, kijk op de website van Wad in de Stad.

 

Publicatiedatum: 11 mei 2018.
Foto: © Wad in de Stad.

 

17 & 18 mei: Wad in de Stad in Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018
Vergroot deze afbeelding