Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

29 december 2019: Sterrentocht in Oosterend op Terschelling


TERSCHELLING - Stichting Natuurlijk Oosterend en Staatsbosbeheer houden op zondag 29 december vanaf 17.00 uur sterrentochten voor jong en oud. Een bijzondere Dark Sky beleving in Waddengouddorp Oosterend op Terschelling. Vanaf vrijdag 27 december zijn kaarten beschikbaar bij Schapenkaasboerderij De Zeekraal in Oosterend. Deelname is alleen mogelijk op vertoon van een kaartje.
 
Onder leiding van de gastheren en -vrouwen van Oosterend wandelen de deelnemers langs routes door de natuur rondom Oosterend. Gidsen van Staatsbosbeheer geven kleine minicolleges. Het begin en eindpunt van de tocht is bij vakantiepark Tjermelân. Deelnemers gaan in groepen op pad. Onder leiding van een tiental gastheren en gastvrouwen uit Oosterend lopen de groepen hun route. Onderweg is er van alles te zien en te beleven. “Er is muziek, warme chocolademelk met pondkoek en uiteraard gaan we sterren spotten bovenop Kaapsduin”. Deelname is 2 euro per persoon, een kaartje kan van tevoren gekocht worden bij de Zeekraal. VOL = VOL.
 
Net als vorig jaar wordt er weer ingespeeld op een educatief karakter over Dark Sky, duisternis, sterren kijken en bewustwording lichtvervuiling. Bestuurslid Marloes Fopma: “De Boschplaat is onze achtertuin. We zijn het eerste Dark Sky Park van Nederland, en daar zijn we hartstikke trots op. Erg interessant om daar juist een koppeling mee te maken tijdens deze jaarlijkse wandeling. Als je bedenkt dat de helft van de Europeanen de Melkweg niet meer kan zien door lichtvervuiling, dan is het uniek dat het hier wel heel goed kan“.
 
De Boschplaat internationaal gemarkeerd als één van de donkerste plekken op aarde. In 2015 kreeg Europees Natuurreservaat De Boschplaat bij Oosterend Terschelling als eerste gebied in Nederland de internationale erkenning als ‘Dark Sky Park’ door International Dark Sky Association (IDA). Deze organisatie is in 1988 opgericht in de Verenigde Staten en wil de aandacht vestigen op de wereldwijde lichtvervuiling. Door deze vervuiling is op veel plekken de duisternis niet meer goed te zien, maar er zijn nog gebieden, zoals De Boschplaat bij Oosterend, waar nog duizenden sterren aan de hemel waarneembaar zijn en zelfs nog de Melkweg. In een Dark Sky Park is de vervuiling van menselijk licht, afkomstig van industriële en stedelijke bebouwing, nog nihil.

 

Publicatiedatum: 27 december 2019.
Foto rechtsboven: © Bert Faber.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding