Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

3-daagse wandeltocht op Texel


TEXEL - Houdt u van wandelen? Dan is de 3-daagse wandeltocht op Texel zeker iets voor u. Wandelen langs de mooiste plekjes van de boot naar de vuurtoren. Dat is het 'Zo Texels' aanbod van Mieke van den Bent uit De Cocksdorp.

Haar gasten overnachten op twee rustieke plekken: in zomerhuisjes aan de rand van het bos en naast de dokterswoning in haar woonplaats. “Er is hier zoveel te zien, daar hoef je heus niet voor naar het buitenland”, aldus Mieke.

Mooie afstanden en deelnemers in de watten gelegd
“De afstanden vallen mee: circa 16 km per dag. Voor de meesten goed te doen. Ook is het leuk dat je niet rond loopt, maar van A naar B. Zo zie je steeds wat anders. Na afloop van elke wandeling worden de deelnemers door mij in de watten gelegd. Ze hoeven geen boodschappen te doen. Naast avondmaaltijd, ontbijt en lunch staat er een mandje lekkers klaar, met soep, wijn en een Texels kaasje.”, vertelt Mieke.

Meer info & boeken 3-daagse wandeltocht Texel

Zo Texels accommodatie boeken


Wandeltocht Texel in detail

Dag 1: van boot naar De Koog ( 17 km)
Met de boot van Den Helder naar Texel is maar 20 minuten varen en toch geeft dat deze wandeling al iets buitenlands. Zilte zeelucht, krijsende meeuwen en het wad: het eilandgevoel. En dat is nog maar het begin van een veelbelovende tocht.

Vanaf de haven loopt u over de stuifdijk en door de duinen met wijds zicht op De Hors, een dynamisch gebied met stukjes wad, duinen en de Mokbaai. Hier groeit Texel nog steeds aan.

Maar wat de zee geeft bij de Hors verdwijnt even verderop bij de Westerduinen. Hier is de strijd tussen zee en land nog altijd gaande, blijkt uit de pieren, zandsuppletie en steile duinen.

Het Texels duingebied bestaat niet alleen uit zand en helmgras. Door prachtig begroeid duingebied, door bos en heide loopt u naar het strand. Vanaf daar komt u langs Ecomare, waar u gratis in een uurtje het bezoekerscentrum van het Nationaal Park de Texelse Duinen kunt bekijken.

Ook Jac P. Thijsse komt u nog tegen in de duinen.

Uiteindelijk komt u dan bij uw overnachtingadres De Iris, een bungalow die staat op wat vroeger een tulpenbollenveld was.

Dag 2: langs Texels bekende natuurgebieden De Muy en De Slufter (16 km)
Vanaf De Iris gaat u eerst door het bos langs Het Maartenhuis met een mooie vlindertuin. Vervolgens loopt u langs De Koog. Vandaar weer door bos en duin naar het strand. Daarna gaat u weer landinwaarts. U komt langs een prachtige uitkijkduin. Hier kunt u het binnenmeertje De Muy zien liggen waar veel lepelaars broeden in het voorjaar.

Tevens passeert u De Slufter, die in de zomer helemaal paars is van het lamsoor. Door de duinen komt u bij De Krimweg. Daarvandaan loopt u langs Het Krimbos naar De Cocksdorp. Hier kunt u nog de fraaie uitkijkmolen beklimmen die gemaakt is van het hout van de iepen die vroeger de Molenlaan in De Cocksdorp sierden.

Dag 3: over dijken, langs schapen en waddenkust (16 km)
Vanaf de top van Texel, waar u de Vuurtoren nog even kunt beklimmen, voert deze etappe over de Eierlandse Zeedijk, een brede grasdijk met vergezichten over het Eierlandse Gat, de Waddenzee en Vlieland.

Bij De Cocksdorp duikt deze zeedijk de Eierlandsepolder in, een 19e eeuwse droogmakerij van kwelders en kreken. U loopt hier zigzaggend door een natuurreservaat van Staatsbosbeheer, over soms drassige weilandpaden en vroegere kreekbeddingen.

Via een onverharde polderweg bereikt u het brede Eierlandse Kanaal waar u zich zelf met een touwtrekpontje moet overtrekken naar de Binnendijk. Deze schapen- en overstapjesrijke grasdijk volgt u tot aan de Oorsprongweg.

Vervolgens neemt u de Stuifweg richting Waddendijk. Aan de Waddenzee kant van de dijk is het heerlijk wandelen. Even een overstapje en u ziet de mooie molen van het Noorden.

Uiteindelijk komt u aan in Oost waar u de bus pakt terug naar de boot.


Datum: 29 mei 2014.

3-daagse wandeltocht op Texel

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding