Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Aandacht voor Fileerlokaal bij Slow Food Chefs


KUDELSTAART/NOORDEN - Op de grens van Noord- en Zuid-Holland zijn afgelopen dinsdag diverse koks van de Slow Food Chefs Alliantie en vissers bijeengekomen om te praten over en te proeven van ‘vergeten’ vis. Het ging zowel over zoetwatervis zoals snoek, snoekbaars, karper, brasem, paling, rivierkreeft, wolhandkrab, als over zoutwatervis zoals harder en oesters. Daarbij kwamen ook diverse bereidingswijzen aan bod.

Ook kustvisser Barbara Rodenburg van Proeflokaal ’t  Ailand deed een duit in het zakje en vestigde tevens aandacht voor de realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand.

De bijeenkomst startte bij visserijbedrijf Rekelhof, waar Theo Rekelhof vertelde over de zoetwatervisserij op de Westeinderplassen bij Kudelstaart. Daarna zette de bijeenkomst zich voort bij Restaurant de Watergeus in Noorden waar ondere andere de culinaire aspecten op tafel kwamen. Eén van de sprekers was Barbara Rodenburg die heeft verteld over hoe het staat met Slow Fish, de essentiële rol van de visser voor een goed visstandbeheer en hoe lastig het is om als beroepsvisser, tegen alle goedbedoelde regels in, te overleven.

Help Fileerlokaal ‘t Ailand
Ook bracht zij de realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand onder de aandacht. Het fileerlokaal is een initiatief van Barbara en haar man Jan Geertsema, beide kleinschalige kustvissers. Ze gaan hier workshops ‘vis fileren’ en  ‘visproducten maken’ geven en het lokaal wordt het startpunt voor Wadvistochten. Daarnaast wordt het fileerlokaal ook een ontmoetingsplek voor visser en visliefhebber. 

Ze zijn reeds begonnen met de verbouw, maar voor de inrichting is extra geld nodig. Alle hulp is welkom.

Hoe kan ik Fileerlokaal ’t Ailand helpen?
Jan en Barbara zetten eigen visproducten, workshops en exclusieve wadvistochten in de voorverkoop om het laatste deel van het fileerlokaal te financieren. Helpen kan door producten alvast te bestellen.

https://www.youtube.com/watch?v=QOUOPnc3ihE

Je ontvangt dan een mooie waardebon voor het gekozen artikel, ook leuk om weg te geven of kado te krijgen!

Alleen bij het halen van het streefbedrag van € 40.000,-  kunnen Jan en Barbara het fileerlokaal realiseren en krijg u uw bestelde producten. Zo niet dan krijg u gewoon uw geld terug. Crowdaboutnow.nl staat onder toezicht van de overheid (AFM).

Carlo Petrini spreekt steun uit aan Fileerlokaal

Flash is required!


Benefietdiner
Eén van de alliantieleden, de Friese chef Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden bereidt inmiddels samen met Albert Kooij een benefietdiner voor. Er zal ook ruime aandacht zijn voor de regionale visserij als leverancier van kwaliteitsvis en als hoeder van ambacht en erfgoed.

Datum: 6 maart  2015.

 

Aandacht voor Fileerlokaal bij Slow Food Chefs
Vergroot deze afbeelding