Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Activiteiten ’t Ailand tijdens Trek Festival in beeld


LAUWERSOOG - Tijdens het Trek Festival afgelopen weekend hebben kustvissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van Proeflokaal ’t Ailand een demonstratie gegeven hoe ambachtelijke vissers vroeger de fuiken leeghaalden met de slikslede. Het was een goede vervanger voor de geplande sliksledewedstrijden die niet doorgingen vanwege het slechte weer en hoge waterstand. Toeschouwers mochten de vis zelf schoonmaken en gereed maken voor de pan. 

De geplande workshop ‘poon roosteren’ kon wel doorgaan. Onder begeleiding van culinair expert Roel van Vliet van o.a. vis- en cateringbedrijf küestlichkeiten, leerden deelnemers de truc van het fileren en het roosteren van de vis. Daarna smulden de deelnemers van de geroosterde poon.

Slikslede
Vissers Jan Geerstema en Barbara Rodenburg willen de slikslede zelf ook weer gaan gebruiken in hun eigen visserijactiviteiten. Het is onderdeel van het project ‘Vakmanschap in de Kustvisserij’, waar zij samen met de Waddengroep het vak van de ambachtelijke kustvisser weer voor het voetlicht wil brengen en nieuwe aanwas wil creëren van jonge mensen en vissers die dit vak binnen de visserij weer wil gaan beoefenen.

Fileerlokaal
Proeflokaal ’t Ailand is ook bezig met de realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand, waar diverse workshops vis fileren en bereiden zullen plaatsvinden. Tevens moet het een ontmoetingsplek worden voor visliefhebber en visser en als startpunt voor prachtige wadvistochten.

104 mensen steunen nu het fileerlokaal. Jan en Barbara vragen ook uw hulp.

Koop alvast een workshop of wadvistocht in de voorverkoop op www.crowdaboutnow.nl/tailand en u helpt ook het fileerlokaal. 


Foto’s activiteiten Trek Festival van ‘t Ailand

 

Op de slikslede naar de fuiken

 

De fuiken leeg halen

 

De buit is binnen

 

Heerlijkse Waddenvis

 

Kinderen leren poon te fileren

 

Ook de volwassenen leren fileren

 

Leren roosteren van de poon

 

Roel van Vliet legt het geheim uit van vis roosteren

 

Heerlijk smullen van de eigen versgeroosterde poon

 

Activiteiten ’t Ailand tijdens Trek Festival in beeld
Vergroot deze afbeelding