Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

AndersWad: feest van de streek op 5 november bij ‘tAiland Lauwersoog


LAUWERSOOG - Komende zondagmiddag 23 oktober gaat in de haven van Lauwersoog bij Proeflokaal 'tAiland een varkentje aan het spit met de buik vol oesters. Vanaf 14 uur kan deze geproefd worden. Op deze manier test ‘tAiland het uitdagende recept dat op zaterdag 5 november tijdens het AndersWAD Festival in het groot zal worden klaargemaakt. Op het AndersWad Festival komen onder andere muzikanten, producenten van streekproducten en straattheater samen om deze rijkdom te vieren. Het festival vindt plaats bij ‘tAiland en start die zaterdag om 12 uur. Toegang is gratis.

Voor het festival gebruiken ze een volwassen Bonte Bentheimer van de Waddenvarkens in Uithuizermeeden. Dat grote varken zal speciaal voor het AndersWAD Festival worden geslacht om gevuld met oesters symbool te staan voor de rijkdom van de Waddenregio.

Groeiende oestercultuur in de Waddenregio
We hadden in de Waddenregio ooit een oestercultuur met inheemse Platte oesters. Door overexploitatie, veranderende milieu-omstandigheden en ziekten is deze oester uit de Waddenzee verdwenen. Later werd de Japanse oester naar het Wad gebracht. Die gedijt hier erg goed en inmiddels zijn er verspreid over het Wad grote wilde oesterbanken te vinden. Door die oesterbanken kan hier opnieuw een rijke oestercultuur ontstaan.

Een inspiratiebron voor deze toekomstdromen is het boek 'Oesters van New York, een stadsgeschiedenis' van Mark Kurlansky. New York heeft volgens Kurlansky zijn groei grotendeels te danken aan de schaamteloze hoeveelheden oesters in de beneden-Hudsonrivier. De handel in oesters, eeuwenlang goedkoop volksvoedsel, leidde al tot de welvaart en groei van de Hollandse kolonie Nieuw Amsterdam en zette later dankzij de export naar Europa New York op de wereldkaart.

Viering van onze rijke regio tijdens AndersWad festival op 5 november
Als rijke oesterbanken voor de kust de basis kunnen zijn voor de ontwikkeling van een stad als New York, dan zijn we echt schathemeltjerijk hier aan het Wad. Dat is zeker iets om te vieren! We gaan op 5 november een varken de buik volstoppen met oesters en dan roosteren aan het spit, zoals beschreven in het boek 'Oesters van New York, een stadsgeschiedenis'. De pure decadente rijkdom van grote oesterbanken voor de kust én goed varkensvlees hebben wij nu in Groningen, met de mooie Bonte Bentheimers van Waddenvarkens.

Voorproeverij op 22 oktober als generale voor AnderWad festival
Voor zover wij weten is er al meer dan 100 jaar geen volwassen varken met de buik vol oesters geroosterd. En er zijn geen recepten van te vinden. Er staan wel recepten van met oesters gevuld gevogelte in historische Nederlandse kookboeken. En op internet staan honderden hedendaagse Amerikaanse recepten van met oesters gevulde kalkoen. Hebben de Hollandse kolonisten dit gerecht misschien meegebracht naar de Nieuwe Wereld? Hoe het ook zij, een gedegen recept voor varken gevuld met oesters is niet te vinden. Gelukkig kunnen we wel gebruik maken van de vakkennis van topkoks uit heel Nederland.

De oesters worden gegaard in het buikvet van het varken. Omdat de buikholte erg groot is, worden de oesters gemengd met grof gehakt varkensspek, varkensvlees en paneermeel, zodat de oestervulling overal gelijk is en niet al het vet weglekt. Voordat het varken wordt gevuld zullen we deze pekelen in Waddenzeewater met zee-eik. Zo wordt het een echt Waddenvarken.

We zullen het recept komend weekeinde in het klein uittesten. Het varkentje wordt op zaterdag gevuld en op zondagochtend 22 oktober geroosterd. Het resultaat zal vanaf ongeveer 14:00 geproefd kunnen worden.

 

Publicatiedatum: 20 oktober 2016.

AndersWad: feest van de streek op 5 november bij ‘tAiland Lauwersoog

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding