Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

AndersWad festival groot spektakel in haven van Lauwersoog


LAUWERSOOG - Op zaterdag 5 november vindt het AndersWad festival plaats in de haven van Lauwersoog. Het programma van dit ‘feest van de streek’ is nu bekend gemaakt en het beloofd een groot spektakel te worden met muziek, theater, kunst, workshops, sprekers, activiteiten voor jong en oud en een markt vol met eten en drinken uit de streek.

De culinaire klapper van de dag is het varken aan het spit gevuld met duizenden waddenoesters. ‘tAiland organiseert het AndersWad festival om haar 5-jarig jubileum te vieren en ter ere van de rijkdom van de streek, de Waddenzee en de mensen en producenten in de regio die ’t Ailand hebben gevormd.

Het festival begint om 12.00 en eindigt omstreeks 0.00. De entree is gratis.

‘tAiland heeft vandaag het zeer gevarieerde programma gepresenteerd van het AndersWad festival dat gehouden wordt op het terrein tussen ’t Ailand Lauwersoog en Restaurant Pierenend. Optredens van vele muziekbands, theater met onder andere de Olifant Takeover, diverse kunst met ondermeer videokunst met levende planktonbeelden en één van de beste vuurspuwers ter wereld David Boelee beter bekend als Pyromancer, vaartochten met kokkel- en garnalenvissers en sprekers als Gedeputeerde Henk Staghouwer en Sarah Verroen van Fish & Farm zullen aanwezig zijn.
 
Eten & drinken op AndersWad
Naast al het muzikale, theatrale en activiteitengeweld, nemen streekproducten en Slow Food ook  een belangrijke plek in op het AndersWad festival. Op het festivalmenu staan vele gerechten en producten uit de regio, maar ook de Noorse stoofpot ‘bakkeljauw’ van collega-vissers uit Noorwegen die net als ’t Ailand zijn aangesloten bij Slow Food.

Ook zijn er vegetarische en veganistische gerechten, met onder andere pompoensoep van pompoenen van de Groningse Stadsakker en de beroemde  huisgemaakte patat van de aardappels van Maatschap Westers uit Hornhuizen.

Als klap op de vuurpijl zal om 16.00 het varken gevuld met duizenden oesters aan het spit gaan. Hier heeft het keukenteam al ruime tijd mee geoefend om het recept vorm te geven en te verfijnen.

Verder is er een markt waaraan diverse regionale producenten met verschillende streekproducten deelnemen en er zijn diverse foodworkshops te doen zoals je eigen sap trappen op de blenderbike, eigen cider maken en zelf poon fileren en grillen en oesters steken.

Het gehele programma staat op: http://ailand.nl/anders-wad-festival/

Waarom AndersWad?
Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van ’t Ailand zijn al jaren actief als kustvissers op de Waddenzee. Ze vissen onder de vlag van streekkeurmerk Waddengoud op harder en zeebaars en vele schelpdieren als oesters en strandkrabben.

Maar het is veel breder dan dat. Zo zetten zij zich met hart en ziel in om het samenspel tussen de natuur van de Waddenzee en de visserij in dit natuurgebied te verbeteren, zijn ze actief in de ‘visserijpolitiek’ en dragen actief de ‘slowfoodgedachte’ van de wereldwijde slowfoodbeweging voor behoud van ambachtelijk, puur en ‘clean’ voedsel naar buiten toe uit.

Daarom zijn zij 5 jaar geleden ’t Ailand in Lauwersoog gestart dat is uitgegroeid tot een plek waar zij hun eigen verse vis uit de Waddenzee verkopen en serveren, waar ze mensen vis leren fileren, waar ze informeren over de kleinschalige kustvisserij en waar ze mensen meenemen op vistochten om te laten zien wat het vakmanschap van kleinschalige kustvisser inhoudt. Ze kunnen mensen zelfs opleiden tot kustvisser.

De eigen regio, de Waddenzee, de streekproducenten en de mensen die er wonen zijn hieraan onlosmakelijk verbonden. Zonder dit was er voor de activiteiten en filosofie van Jan en Barbara geen bestaansrecht. En dat vieren zij groots op 5 november a.s. met het AndersWad festival.

 

Publicatiedatum: 1 november 2016.

AndersWad festival groot spektakel in haven van Lauwersoog
Vergroot deze afbeelding