Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

AndersWad festival trekt 700 bezoekers naar haven van Lauwersoog


LAUWERSOOG - Groot feest was het aan het uiteinde van de pier in de haven van Lauwersoog afgelopen zaterdag. Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van ‘tAiland Lauwersoog hebben daar het 5-jarig jubileum van hun proeflokaal gevierd.  Maar bovenal vierden ze de rijke regio waar ze hun vis, schaal- en schelpdieren en andere streekproducten uit betrekken, waar aan zij hun bestaan te danken hebben. Zo’n 700 man kwamen van heinde en verre naar Lauwersoog om het AndersWad festival met hen te vieren.

Om 12 uur ’s middags startte het ‘feest van de streek’, het AndersWad festival. Spreker Sarah Verroen van Fish & Farm beet het spits af. De hele dag door was er een vol programma met muziek, theater, kunst, rondleidingen met garnalenvissers en een markt waar diverse producenten uit de streek hun streekproducten verkochten. In de middag was het lachen geblazen met de hilarische show van Olifant Takeover. Lokale muzikanten als Hein Jaap Hilarides en Foky Swing hadden prachtige optredens. Ook Gedeputeerde van de Provincie Groningen, Henk Staghouwer, deed als spreker nog een duit in het zakje.

De culinaire klapper van de middag was het Waddenvarken gevuld met Wilde Wadoesters. Een uniek en uitdagend recept. Culinair ondernemer en kok Baaf Vonk van varkensroosteren.nl had dan ook de leiding over dit immense culinaire project. De bereiding van het varken begon de dag ervoor al. Uiteindelijk gingen er maar liefst 3 à 4 duizend oesters in de buik van het varken. Na ondermeer garing in een houtgestookte sauna, kon het varken de dag erna bij aanvang van het festival aan het spit. Rond 4 uur ‘s middags was het varken met oestervulling dan eindelijk klaar en was het voor velen smullen geblazen.

’s Avonds konden bezoekers onder andere genieten van diverse rockbands en van Nuns with Guns VJ  met fascinerende en kleurrijke levende plankton projecties. Ook zou één van ’s werelds beste vuurspuwers, David Pyromancer, een act komen doen, maar was helaas verhinderd. Lotus Fire uit Leeuwarden was een waardige vervanger en zette een prachtige vuurdansoptreden met een brandende hoepel neer. Boswachter Jaap Kloosterhuis had ’s avonds nog een boeiend verhaal over trekvogels in het Lauwersmeergebied. Het festival werd afgesloten met de punkrockband ‘Dorst’.

Lauwersmeergebied op de kaart gezet
Het festival betekende niet alleen het vieren van het jubileum en de streek, maar heeft ook het Lauwersmeergebied op de kaart weten te zetten. “AndersWad was leuk met een bijzonder sfeertje en locatie. We hebben besloten om in Lauwersoog ons caravannetje neer te zetten om van daaruit de omgeving te verkennen” luidde het commentaar van een bezoeker.

Vrijwilligers
De medewerkers van ‘tAiland kregen tijdens het festival hulp van vele vrijwilligers. Mensen die hielpen met op en afbouwen, vis fileren, bezoekers vervoeren met de tuktuks, aardappels van boer Westers schrappen, verse patat ervan bakken, de bar bemensen en een enthousiast team dat hielp met het varken voorbereiden en uitserveren. “Wij willen iedereen ontzettend bedanken die zijn steentje heeft bijgedragen om dit fantastische feest mogelijk te maken”, aldus Jan en Barbara.


Publicatiedatum: 8 november 2016.
Foto: ‘Jan Geertsema van ‘tAiland rookt vele poontjes op het AndersWad festival’ (Foto: Agnes van der Veen).

AndersWad festival trekt 700 bezoekers naar haven van Lauwersoog
Vergroot deze afbeelding