Andledon en Waddengoud ontwikkelen Foodwalk ‘Tussen Den Andel en Warffum'
DEN ANDEL - Vorig jaar hebben Cultuurerf Andledon in Den Andel en Waddengoud met hulp van kruidenatelier Gaia Kruiden uit Froombosch de Waddengoud Foodwalk ‘Tussen Den Andel en Warffum’ gerealiseerd. Hemelvaartsdag zouden ze deze 7 km lange voorjaarswandelroute lanceren, maar dat gaat als evenement niet door. De foodwalk staat nu in volle bloei en loopt langs vele eetbare planten en kruiden die het landschap rijk is. Ook belicht het de historie van aardappelen en graan die het gebied rijk is. De foodwalk is als audiotour te wandelen met de gratis izi.TRAVEL app.
De Waddengoud Foodwalk ‘Tussen Den Andel en Warffum’ loopt grotendeels offroad. Eerst door het kleine bos naast Cultuurerf Andledon waar tapijten vol witte daslook liggen. Daarna langs graanvelden, weilanden en vele andere eetbare planten en kruiden langs de randen van de Andelster en Warffumster akkers. Meidoorn, veldzuring, paardenbloem, rode klaver en brandnetel is een kleine greep van de wilde eetbare planten die de wandelaar tegenkomt. De foodwalk vertelt het verhaal van deze planten en levert de wandelaar recepten om het in eigen keuken te verwerken. Daarnaast komt de historie aan bod van aardappelen en graan uit de streek. Zo werd RAS patat van Aviko Rixona hier lange tijd gemaakt en ook Brinta heeft hier met het ‘Brintahuisje’ een zekere geschiedenis liggen. “Cultuurerf Andledon als start- en eindpunt van de route is op dit moment vanzelfsprekend dicht, maar mensen kunnen de route op eigen initiatief lopen. Men kan parkeren op het voorterrein van het Cultuurerf en direct beginnen met de wandeling. Houd daarbij natuurlijk rekening met de maatregelen in verband met corona,” aldus Johanna Davids van Cultuurerf Andledon. Het is de bedoeling dat het Cultuurerf per 1 juni, als de terrassen weer open mogen, een zelfbedieningsterras in werking heeft dat zeven dagen per week is geopend voor de startende en terugkerende wandelaar.
Dichter Gritter als digitale gids neemt de wandelaar mee op ontdekkingstocht
De foodwalk is als audiotour te wandelen met de izi.TRAVEL app. Erik Gritter alias Dichter Gritter heeft hiervoor alle punten op de route ingesproken en neemt zo de mensen mee op ontdekkingstocht. Hij mocht de foodwalk daarom als eerste lopen en maakte er zelfs twee exclusieve gedichten voor. Deze gedichten ‘de aardappel’ en ‘graanland’ zijn te beluisteren gaandeweg de route. Gritter: “De route leerde mij nieuwe paden kennen en daarnaast biedt het een unieke verbinding van paden die ik al wél wist te vinden. De foodwalk biedt veel variatie voor de wandelaar. Door de informatie die tijdens de wandeling wordt gegeven over het eetbare groen dat je met je eigen ogen ziet groeien, is er een hele leuke en leerzame dimensie bijgekomen.” Inmiddels is ook al door diverse ‘proefwandelaars’ enthousiast gereageerd op de foodwalk.
Hoe kan ik de gratis izi.TRAVEL app downloaden en gebruiken?
De izi.TRAVEL app is gratis beschikbaar via de Appstore (Apple) en Google Play (Android). Zoek in de app op ‘Waddengoud Foodwalk’ om de route te vinden. In de app is er ook een mogelijkheid om de gehele route te downloaden via WIFI, zodat men deze ook offline kan lopen.
Waddengoud themaroutes in Provincie Groningen
Stichting Waddengroep van Waddengoud is initiatiefnemer van het project Waddengoud themaroutes. In dit project maken ze in samenwerking met diverse lokale Groninger bedrijven meerdere wandel- en fietsroutes in het waddenkustgebied van Noord-Groningen. De ontwikkeling van de foodwalk is hier onderdeel van. De Provincie Groningen steunt het project met een financiële bijdrage uit de subsidieregeling ‘Toeristische themaroutes’.
Routekaart Waddengoud Foodwalk 'Tussen Den Andel en Warffum'
Kaart-foodwalk-den-andel---warffum--small
Publicatiedatum: 22 mei 2020.
Foto rechtsboven: deel van de foodwalk (© Waddengoud).