Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Atlantis Handelshuis: Texels weiderund- en lamsvlees zijn producten met een verhaal


DEN HELDER - In gesprek met het Noordhollands Dagblad praten Mike Venekamp en Martin Römer van Atlantis Handelshuis over duurzaamheid en wat dat begrip voor ons dagelijkse voedsel en voor de dagelijkse bedrijfsvoering van Atlantis Handelshuis betekent.

Eerlijke producten noemen zij het liever in plaats van duurzame producten. En dat zijn producten met een verhaal: streekproducten. Daarbij gaan zij in op het Texelse weiderundvlees en Texels lamsvlees.

Texelse weiderundvlees & Texels lamsvlees
Waarom zou je een lam of een koe uit de Kop van Noord-Holland eerst over vele kilometers vervoeren naar een centraal slachthuis om het vlees vervolgens weer terug te rijden naar restaurants en slagerijen in deze regio? Bepaald niet duurzaam, al die vrachtwagenkilometers. Dus gebeurt dat slachten dicht bij huis.

Het grote voordeel van die werkwijze: je weet wat je verkoopt. En je weet als consument wat je krijgt. Neem het Texelse weidevlees. Van boerderijen op het eiland met een drie sterren beter levenkeurmerk.

Venekamp: ,,Dat gaat uit van maximale diervriendelijkheid. Koeien lopen op die bedrijven minimaal 200 dagen per jaar buiten. Ze krijgen geen antibiotica, kalveren worden niet met de keizersnee gehaald zodat de koe zo snel mogelijk weer geïnsemineerd kan worden. En als het om lamsvlees gaat, dan weet je als consument zeker dat het lam minimaal 100 dagen oud is geworden. Dat je geen zuiglam krijgt.’’

Slagerijen die dit Texels lams- en rundvlees verkopen, zoals slagerij Wit & Wit, hebben een speciaal Waddengoud certificaat. ,,Klanten zouden eigenlijk vaker naar zo’n certificaat moeten vragen’’, vindt Venekamp. ,,Als de slager het Waddengoud certificaat kan tonen weet je zeker dat dit vlees van Texel komt.’’

Het volledige artikel is op 18 september verschenen in het Noordhollands Dagblad - Helderse Courant. Een dag later ook nog in het Noordhollands Dagblad - Schager Courant.


Bron: Noordhollands Dagblad.

Datum: 24 september 2013.


Atlantis Handelshuis: Texels weiderund- en lamsvlees zijn producten met een verhaal
Vergroot deze afbeelding