Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Berlikumer Geeltje culinaire delicatesse Bildtse Aardappelweken


SINT JACOBIPAROCHIE - Van 23 tot en met 8 juli staat de Noordwest Friese gemeente Het Bildt geheel in teken van de Bildtse Aardappelweken. Aanstaande zaterdag 30 juni vindt de streekproductenmarkt van het evenement plaats bij de Firma Rienks aan de Koudeweg 36 in Sint Jacobiparochie. Het nieuw leven in geblazen oude aardappelras Berlikumer Gieltsje (Berlikumer Geeltje) van de gebroeders Smits krijgt bijzondere (culinaire) aandacht tijdens de markt.

Chef-kok Jacob Jensma van het met Waddengoud gecertificeerde restaurant De Zwarte Haan maakt speciaal voor de markt van de aardappel een culinaire Waddendelicatesse, waarbij hij de Waddenzeevis Harder en het Berlikumer Geeltje gebruikt.

Ook krijgt de Firma Smits voor het geeltje het Waddengoud-keurmerk, waarmee hun product een landelijk Erkend Streekprodukt uit het Waddengebied wordt.

Het Berlikumer Geeltje is een echt Fries ras dat rond 1890 is ontstaan. In de loop van de 20ᵉ eeuw is het ras verdrongen door aardappelen met een grotere opbrengst. De gebroeders Smits uit Berlikum en andere aardappelliefhebbers uit de regio hebben ervoor gezorgd dat het 'gieltsje' niet verloren is gegaan. Vandaag de dag telen de gebroeders Smits de aardappel en brengen hem op de markt.

"We hebben ons enorm ingespannen om dit typische ras uit onze streek niet verloren te laten gaan. Nu is het tijd om bekendheid eraan te geven. Hiervoor hebben we restaurant Zwarte Haan benaderd om er iets moois en lekkers van te maken op de streekmarkt. En het Waddengoud-certificaat moet een steun in de rug geven rondom de promotie van onze aardappel", vertellen Bernardus en Klaas Smits.

Zo langzamerhand hebben meerdere bedrijven in Het Bildt en omliggende regio het Waddengoud-keurmerk. Restaurant De De Zwarte Haan en de Kollumer Zoete Erwt-telers Piet Hoekstra (Sint Jacobiparochie) en Jaap de Jong (Oosterbierum), de biologische groente van Waddengeluk (Sexbierum) , Hotel-logement De Witte Klok (Oude Bildtzijl ), accommodatie Kraak van Van Dam (Oosterbierum) en de fotografen Geertjan Plooijer (Oude Bildtzijl ), Meindert van Dijk (Sexbierum) en Ellen Floris (Sint Annaparochie). En daar komt nu de Firma Smits met hun Berlikumer Geeltje bij.

Stichting Waddengroep is blij met deze aanwinst. "We krijgen wel eens de vraag of het allemaal niet te veel is, maar het tegendeel is juist waar. Doordat er steeds meer bedrijven bijkomen zien we steeds meer onderlinge dwarsverbanden tussen de bedrijven ontstaan. Neem nu Zwarte Haan die nu met Berlikumer Geeltje iets doet en reeds bekend is met de Kollumer Zoete Erwt, maar ook samenwerkt met De Witte Klok via  een arrangement en vaak prachtige Waddenfoto's aan de muur heeft hangen. In samenwerking ligt de kracht wat zorgt voor een grotere eensgezindheid die meehelpt de regio zelf, maar ook het hele Waddengebied beter op de kaart te zetten. Een mooie opbloei van activiteiten rondom de Waddenzee die ons werelderfgoed alleen maar aantrekkelijker maakt", aldus Pieter Krabbendam, bestuursvoorzitter van Stichting Waddengroep.

Berlikumer Geeltje culinaire delicatesse Bildtse Aardappelweken

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding