Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Bierbrouwer Us Heit gaat echt streekbier maken


BOLSWARD - Tot voor kort was een echt streekbiertje maken onmogelijk. Een wezenlijk onderdeel van het productieproces is de hop die smaak geeft aan bier. Door specifieke kennis over teelt en verwerking van hop, importeren alle brouwers in Nederland kant-en-klare hop. Maar De Friese Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward waagt het erop: een eigen hopteelt en gewoon zelf leren verwerken om uiteindelijk 100% streekbier te brouwen.

Us Heit heeft in meer dan 25 jaar tijd faam opgebouwd als producent van diverse eigenzinnige streekproducten als speciaalbieren, whisky en koffielikeur. In de productie en aanlevering van grondstoffen maken zij zoveel mogelijk gebruik van leveranciers uit de eigen omgeving.

“Het hele productieproces van onze producten is zodanig ingericht, dat we het hele proces van akkerbouwer tot consument zelf in de hand hebben. De enige schakel die tot nu toe ontbrak in deze keten was de hop”, aldus Aart van der Linde van Us Heit.

Hoptuin
Naast het pand van de brouwerij is een stuk grond ontgonnen, waar Aart van der Linde nu een hoptuin gaat inrichten. Hij heeft een aantal soorten hopplanten geselecteerd, die een heerlijke hopbittersmaak, met een fris, 'kruidig’ hop aroma aan de streekbieren zullen geven.

De eerste oogst moet plaatsvinden in 2015.
Wie weet drinken we over een paar jaar wel een heerlijk Waddenbiertje...

Stichting Mouterij Noardwest-Fryslân
Het hopproject is ondergebracht in een zelfstandige stichting: De Stichting Mouterij Noardwest-Fryslân. Ook de eigen Triple Moutery is in deze stichting ondergebracht.

Meer info: www.mouteryfryslan.nl

Ondersteuning
Het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, Leader, de Provincie Fryslân, De Friese Bierbrouwerij Us Heit en Stichting Waddengroep (Waddengoud) steunen het hopproject.


Datum: 16 december 2013.

Bierbrouwer Us Heit gaat echt streekbier maken
Vergroot deze afbeelding