Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

BioVak: Waddengoud kleurt de BioVak


ZWOLLE - Afgelopen maand heeft de BioVak 2013 plaatsgevonden. Een 2-daagse beurs over alles wat te maken heeft met de biologische sector. Van de biologische landbouw t/m de verkoop van biologische producten.

Een groot onderdeel van de jaarlijkse BioVak is het Streekplein met als thema 'streekproducten'. Veel aandacht ging uit naar de Kollumer Zoete Erwt, de Witte aalbes- en Speltproducten van Landgoud en de producten van Waddendelicatessen.

Deze producten waren onderdeel van de stands van het Praktijknetwerk Landschap van Smaken met als thema 'oude rassen & gewassen'. Het Praktijknetwerk leidde ook een aantal workshops.

Kollumer Zoete Erwt
Sinds kort wordt de Kollumer Zoete Erwt op biologische wijze geteeld door Jan en Eelkje Bruinsma van boerderij Vredenoord in Sexbierum. Afzet moet nog op gang komen, maar op de BioVak deed deze zeldzame erwtensoort het hart van vele bezoekers harder doen kloppen. Dit resulteerde in concrete aandacht voor de erwt wat hopelijk nieuwe verkoopmogelijkheden oplevert.

Ook geïnteresseerd in de Kollumer Zoete Erwt? Neem dan contact op met Greydanus.

Wist u dat de Kollumer Zoete Erwt bijna was uitgestorven? Download de flyer voor meer info over deze erwt.

Spelt en Witte aalbes
Ale Havenga van Landgoud was ook op de beurs aanwezig om zijn biologische producten gemaakt van Spelt en Witte aalbes te promoten. Bezoekers konden de 'beruchte' Blanka wijn en een warm winterdrankje gemaakt van Aalbessensap proeven. En met succes, want ook Ale kreeg veel aandacht.

Heeft u interesse in de producten van Landgoud? Neem dan contact op met Landgoud of voor meer info.

Waddendelicatessen
Voor de 5e keer was ook Waddendelicatessen weer van de partij. Met een eigen stand probeerden ook zij hun biologische Waddenproducten voor het voetlicht te brengen.

Meer info: www.waddendelicatessen.eu

Praktijknetwerk Landschap van Smaken
Het Praktijknetwerk Landschap van Smaken was niet voor niets op het Streekplein op de BioVak. De kraam leverde 80 nieuwe abonnees op voor de nieuwsbrief, en de workshops werden zeer goed bezocht.

Tijdens de workshop over ‘Oude gewassen – Spelt’ ontstond een interessante discussie over de verhouding tussen streekproducten en biologisch. Ook tijdens de workshop ‘Oude rassen – brandrode runderen’ was een van de discussiepunten wat nou voor de consument of horeca-ondernemer het belangrijkst is: of het bio is, van een bepaald ras, of uit de streek komt. Een eenduidig antwoord kwam daar echter (uiteraard) niet uit.

Tijdens de workshop crowdfunding kwamen voorbeelden aan de orde van relatief kleine bedragen (een schaapskudde van 22.500 euro) en grote bedragen (150.000 voor een tuinderij). Voor beide categorieën kan crowdfunding een interessante optie zijn.

Op de kraam bakten Bouwe en Dorine Ruiter boekweitpannenkoekjes, waaruit maar weer eens bleek dat iets te eten altijd een mooie aanleiding is voor een goed gesprek. Geïnteresseerden gingen met een zaadbommetje van het oude gewas boekweit naar huis.

Meer info over het Praktijknetwerk: www.landschapvansmaken.nl


Datum: 1 februari 2013

BioVak: Waddengoud kleurt de BioVak

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding