Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Burgemeester Schiermonnikoog reikt Waddengoud uit op de fiets


SCHIERMONNIKOOG - Vanaf vandaag kunnen toeristen en inwoners ook op Schiermonnikoog Waddengoud vinden. Hotel-restaurant Ambrosijn, dekunstworkshops van Atelier Schier en Fietsenverhuur Soepboer hebben namelijk uit handen van de burgemeester van Schiermonnikoog, Sjon Stellinga, het keurmerk Waddengoud uitgereikt gekregen.

Geheel volgens gebruik op het eiland, bracht de burgemeester gister op de fiets de certificaten rond. De drie bedrijven zijn gecertificeerd om hun binding met 'echte' streekproducten en unieke beleving van Schiermonnikoog.

De ceremoniƫle uitreiking startte gistermiddag bij Fietsenverhuur Soepboer, waar Burgemeester Stellinga het Waddengoud-schildje aan de muur bevestigde. Daarna, geheel in stijl, op de fiets naar het strand om de Waddengoud-vlag te hijsen bij Atelier Schier. De fietstocht eindigde bij Ambrosijn waar de Burgemeester als een volleerd timmerman nog een schildje aan de muur bevestigde en de Waddengoud-vlag in top hees.

Hotel-restaurant Ambrosijn

Het eindpunt van de fietstocht, Hotel-restaurant Ambrosijn, is gelegen aan de Langestreek. De omgeving en het eiland brengen de unieke sfeer van Schiermonnikoog mee naar binnen. Het interieur is stijlvol ingericht, passend bij de menukaart waar veel streekgerechten op prijken. "Het ijs in ons restaurant en ijssalon maken we bijvoorbeeld van de melk van eilander koeien. We werken graag met biologische en streekproducten. Het smaakt gewoonweg veel beter", aldus Ankie Basari en Co Huijbrechts, eigenaars van Ambrosijn. Zowel het hotel als het restaurant zijn met Waddengoud bekroond.

Fietsenverhuur Soepboer

Ook Nynke Soepboer van Fietsenverhuur Soepboer buit de culinaire kunsten van Ambrosijn uit. Iedere huurder van een fiets kan bij Ambrosijn bij afname van 2 bollen ijs een 3de bolletje duindoornijs gratis krijgen. Eigengemaakt ijs met duindoornbessen van het eiland. "Een heerlijk fris ijsje dat na een fietstocht bij de meesten er in gaat als koek", vertelt Nynke Soepboer.

Daarnaast houdt de Rijwielenverhuur de hele zomer en herfst de foto-expositie 'What a Wonderfull World 4' met als thema de schoonheid van Schiermonnikoog en het internationale Waddengebied. Waddengoud-fotograaf Pieter de Vries van Texel, bekend om zijn luchtfotografie, doet hier aan mee.
 
Atelier Schier

Een geheel andere manier van kunst beleven is dat van Atelier Schier. Onder leiding van Garda Meerdink kunnen bezoekers en bewoners van Schiermonnikoog diverse kunstworkshops op het strand beleven. Schilderen, tekenen en diverse strandactiviteiten met als atelier een omgebouwde stadsbus gelegen op het strand. Meerdink: "De Wadden op een kunstzinnigere wijze beleven en ervaren kan haast niet".

Stichting Waddengroep, eigenaar keurmerk Waddengoud, is blij dat met de certificering van deze drie bedrijven op Schiermonnikoog. "Hiermee worden op Schiermonnikoog niet alleen bijzondere streekeigen activiteiten duidelijk zichtbaar voor de consument, maar ook de samenwerking van de Schiermonnikoger fietsenverhuur en de Texelse Waddengoud-fotograaf kan als schoolvoorbeeld dienen voor andere gecertificeerde bedrijven. Een prima voorbeeld hoe Waddengoud de netwerkeconomie in het Waddengebied versterkt en het gebied als toeristische trekpleister op de kaart zet", aldus Pieter Krabbendam, bestuursvoorzitter Stichting Waddengroep.

Foto: Thom Verheul. Van links naar rechts: Nynke Soepboer, Garda Meerdink, Pieter Krabbendam (Stichting Waddengroep), Ankie Basari, Co Huijbrechts en burgemeester Sjon Stellinga.

Burgemeester Schiermonnikoog reikt Waddengoud uit op de fiets
Vergroot deze afbeelding