Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Column: het Wadleven op Het Schor van Den Oever


Met het barre slechte weer op dinsdag en zaterdag konden we niet naar oesterbanken of zeehonden kijken, omdat het water niet wilde zakken. Je gasten willen toch het Wad beleven, dus konden we gebruik maken van het hoog water om Het Schor van Den Oever te bezoeken.

Wij hebben van Ecomare, Staatsbosbeheer en andere kenners aardig wat kennis opgedaan van Het Schor, boven wat we zelf al aan ervaring in huis hadden. Dit was een mooie beproeving om Het Schor te bezoeken, omdat het nergens anders weer voor was.

We hebben onder aan de dijk strandvlooien gezien en tegen de Waddenplaat een brij van lege garnalenhulsjes. Als een garnaal te groot wordt voor zijn jasje krijgt hij, noem het maar: vervellen, een ander jasje. Tegen het schor lag dan ook een brij van deze lege hulsjes, zoveel hadden wij er nog nooit gezien!

Een stukje verder de Waddenplaat op net voor de waterlijn kwamen we heel veel jonge krabbetjes tegen van nog geen centimeter groot. Dit was ook het geval op de oester- en mosselbanken. De oesters, mossels en zeepieren zijn op het moment allemaal aan het melken (zaad schieten).

Den Oever, 18 september.
Jan Rotgans, Wadvissersgilde.

De Waddenzeetochten van het Wadvissersgilde zijn met Waddengoud bekroond.


Datum: 19 september 2013.

Column: het Wadleven op Het Schor van Den Oever
Vergroot deze afbeelding