Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Crossbill Waddengids: de eerste volledige natuurgids van het hele Nederlandse Waddengebied


WADDEN - Er is een nieuwe Waddengids in de maak. Het boek (en bijhorende app) is het eerste project dat gerealiseerd wordt in het kader van ‘Wadden, het mooiste natuurgebied van Nederland’, de publieksverkiezing die in 2017 gehouden werd. Eind Februari 2019 wordt het boek en de app gelanceerd. Ook Waddengoud heeft een plekje in de gids gekregen.

Het boek en de app zijn onderdeel van de serie Crossbill Guides, de grootste serie natuurreisgidsen van Europa, geproduceerd door de gelijknamige non-profit organisatie.

De gids is het eerste uitgebreide boek over het Nederlandse deel van het UNESCO-werelderfgoed. Het is ook de eerste gids die achtergronden over natuur en landschap van de Wadden direct koppelt aan routes waarop je deze het best kunt ervaren. Bioloog en natuurreisgidsschrijver Dirk Hilbers heeft, in samenwerking met de beheerders, de 28 mooiste wandel- en fietsroutes van het Nederlandse Waddengebied beschreven. De routes zijn zo samengesteld dat de gebruiker alle ecosystemen kan verkennen en de grootst mogelijke diversiteit aan flora en fauna kan zien – van dwergbloem tot reuzenstern. Naast routes bevat het boek een uitgebreide beschrijving van landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna van het gebied. 

De routes zijn ook te lopen en te fietsen met behulp de routeapp, die voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken is. De app is meer dan een routewijzer – hij helpt je om flora en fauna zelf te vinden. Anders dan enige andere app geeft hij informatie over het voorkomen van planten en dieren in het betreffende seizoen dat je de route loopt. Ook bevat hij een ‘in-app’ veldgids met foto’s, herkennings- en waarnemingstips én kun je je route zo samenstellen dat je alleen berichten over de onderwerpen krijgt die jij interessant vindt. 

De Crossbill Guide Wadden en Crossbill app Wadden verschijnen eind februari 2019. De gids kost dan € 25,95; de app is gratis te downloaden. Over Stichting Crossbill Guides
Stichting Crossbill Guides (Crossbill Guides Foundation) is een Nederlands-Europese non-profit organisatie ter vergroting van publieksbetrokkenheid bij natuurbescherming. De organisatie is gevestigd in Arnhem. Zie www.crossbillguides.org

De waddengids is een van de projecten die worden gerealiseerd in het kader Wadden, het mooiste natuurgebied van Nederland. En heeft tot doel om aan een breed publiek de schoonheid en waarde van het Waddengebied te laten zien. 

Over de auteur Dirk Hilbers
Dirk Hilbers (1976) heeft biologie gestudeerd in Nijmegen. In 2004 heeft hij Crossbill Guides opgericht. Hij heeft inmiddels 16 natuurreisgidsen geschreven over allerlei gebieden in Europa. Daarnaast is hij bedenker van het educatieve ecologie-simulatiespel Ecosim (veel gebruikt in voortgezet onderwijs) en doceert hij bio-ethiek aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Publicatiedatum: 21 november 2018.
Foto Waddengids: © Crossbill Guides.

 

Crossbill Waddengids: de eerste volledige natuurgids van het hele Nederlandse Waddengebied

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding