Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Crowdfundingcampagne Fileerlokaal ’t Ailand succesvol


LAUWERSOOG - Het is een hels karwei geweest de afgelopen 3 maanden met vele acties door en voor Jan en Barbara van Fileerloklaal ’t Ailand op touw gezet en vaak de publiciteit gezocht, maar het heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen! Op de valreep hebben Jan en Barbara het crowdfundingbedrag van € 40.000,- binnengehaald. Hiermee gaat het fileerlokaal er komen met dank aan meer dan 200 supporters en vele donaties tijdens diverse acties!

Jan en Barbara - namens Waddengoud - van harte gefeliciteerd!


Fileerlokaal ‘t Ailand
Nu meer dan drie jaar geleden openden Jan en Barbara al Proeflokaal ’t Ailand. Een eigen plekje waar ze verse vis van henzelf en van collega Goede Vissers serveren. In het begin hielden ze regelmatig  lezingen, workshops en themabijeenkomsten, maar tegenwoordig is daar geen ruimte meer voor in het steeds drukker wordende proeflokaal. “In het begin stonden gasten ook vaak met ons vis te fileren in de keuken. Ook dat gaat nu niet meer. Maar de mensen die ons bezoeken willen nog steeds alles weten over de vis, meekijken hoe we fileren en het juist ook zelf proberen. De tijd is daarom rijp voor het fileerlokaal”.

Dit lokaal moet een moderne door de NVWA goedgekeurde ruimte worden voor de verwerking van vis, schaal- en schelpdieren, voor workshops verse vis fileren en keuren, vissoepen en -sauzen maken en zelf visroken, én als startpunt voor prachtige een- of meerdaagse traditionele wadvistochten. 

Er is uit zee veel meer te oogsten dan alleen vis. Veel bijvangst van zeewier en zeesla en in de Waddenzee is een overvloed aan strandkrabben. En van koppen en graten is heerlijke soep te maken. “Daarom gaan we in het fileerlokaal ook met deze bijzondere producten aan de slag. Zo verspillen we niets”. 

Verbouw en inrichting fileerlokaal
In het fileerlokaal komen meerdere werktafels voorzien van een spoeldouche om de vis, de snijplaat en het gereedschap steeds te kunnen spoelen. En goten met roosters in de vloer om spoelwater af te voeren. Ook een grote kookketel, elektrische roerzeef en een etikettenprinter is nodig. “Dan kunnen onze producten in potten worden verkocht in natuurvoedingswinkels, met een volledig track & trace systeem zoals de NVWA dat eist. Voor workshops visroken willen we 4 rooktonnen kopen zodat 4 kleine groepjes tegelijk aan de slag kunnen. En voor het goed verwerken van zeesla zijn grote spoelbakken nodig en een grote slacentrifuge”.


Datum: 18 mei 2015.

 

Crowdfundingcampagne Fileerlokaal ’t Ailand succesvol

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding