Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Cursus ‘Tessels’ met verblijf bij Waddenpark Avanti op Texel


TEXEL - Spreek je nog wel ‘ns Tessels? En zeg je dan durrep of dorrep? En hoe werkt dat nou precies met die O-klanken, de ene keer is het óó en de andere keer oo, we lópe en we hope… Wat is de geschiedenis van het Tessels? Zijn er taalregels voor wat goed Tessels is en wat niet? Waar komt dit dialect eigenlijk vandaan, waar lijkt het op? Vragen, vragen – maar daar zijn ook antwoorden op van taaldeskundige Marcel Plaatsman tijdens een cursus Tessels bij Waddenpark Avanti op Texel. Met een mooie aanbieding voor een weekverblijf op het park.

Cursus Tessels

Marcel Plaatsman groeide op aan de Overkant maar heeft eilander roots. Hij leerde het Tessels spreken bij zijn grootouders “op” Oost en hij heeft het daar niet bij gelaten. Marcel doet tegenwoordig onderzoek naar het Tessels en heeft een toegankelijk boekje over het dialect geschreven, Tessels Taalboekje, waarin hij uitlegt wat de achtergronden van het Tessels zijn en waarom het voor heel ons taalgebied, of zelfs voor heel de wereld, zo’n belangrijk dialect is. 

Marcel vertelt op een aanstekelijke manier over het Tessels en over zijn zoektocht naar antwoorden op taalvragen, op het terrein van Waddenpark Avanti Texel. Er zijn vier avonden met telkens een ander hoofdonderwerp:

  • dinsdag 5 juni Tesselse klanken 19:30.
  • woensdag 6 juni Tesselse taalregels 19:30.
  • dinsdag 12 juni Tesselse woorden 19:30.
  • woensdag 13 juni Tessels aan de Overkant 19:30.
Spoedcursus Tessels spreken

Heb je het Tessels nooit meegekregen, of kom je van de Overkant en moet je het daarom nog leren? Geen probleem! Op woensdagen is er een spoedcursus Tessels bij Avanti:

  • woensdag 6 juni Spoedcursus Tessels 14:00.
  • woensdag 13 juni Spoedcursus Tessels 14:00.
Prijs cursus en spoedcursus Tessels

Kom maar langs, iedereen is welkom. De cursus inclusief spoedcursus kost slechts € 7,50 per persoon en daarbij krijg je ook het Tessels Taalboekje cadeau

Aanmelden & vragen

Heb je nog vragen over de cursus of wil je laten weten dat je present bent? Stuur dan een mailtje naar: marcelplaatsmanteksten@gmail.com

Combineer de cursus met een verblijf bij Waddenpark Avanti

Combineer bovenstaande spoedcursus met een verblijf in een van de woningen van Waddenpark Avanti. Het park ligt op 500 meter afstand van de Waddenzee met uitzicht op de grote sterns van vogelparadijs Utopia!! 

Boek je 1 week vakantie dan ontvang je ook nog een waddenboek van het park cadeau. 

Adres: Waddenpark Avanti Texel - Stuifweg 22 – 1794 HB  Oosterend Texel

 

Publicatiedatum: 29 mei 2018.
Foto: © Waddenpark Avanti Texel.

 

Cursus ‘Tessels’ met verblijf bij Waddenpark Avanti op Texel
Vergroot deze afbeelding