Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Dark Sky Park Oosterend Terschelling in teken van Nacht van de Nacht


OOSTEREND TERSCHELLING - Hoe mooi Terschelling is als de zon schijnt, hoe adembenemend het juist is als de zon onder is gegaan. Waddengouddorp Oosterend op Terschelling organiseert daarom op zaterdag 24 oktober tijdens de landelijke Nacht van de Nacht een huifkartocht naar het naastgelegen Europese natuurreservaat De Boschplaat. Dit natuurgebied is eerder dit jaar internationaal uitgeroepen tot Dark Sky Park, omdat dit één van de donkerste plekjes is van de wereld. Samen met sterrenkundige Adri van Warmenhoven van Planetarium Franeker ontdekken deelnemers aan de tocht de schoonheden van de totale duisternis en als het weer het toe laat de wonderschone sterrenhemel nabij Oosterend.

Op zaterdag 24 oktober organiseren de Natuur- en Milieufederaties in Nederland voor de elfde keer De Nacht van de Nacht. Diverse nachtelijke activiteiten waarbij het belang van duisternis en aandacht voor lichtvervuiling centraal staan. Anno 2015 wordt de nacht op bijna alle plekken in de Westerse wereld in meer of mindere mate beïnvloed door licht van steden, dorpen, industrie, tuinbouw en andere menselijke activiteit.

“Bijvoorbeeld in Amsterdam zijn nog maar zo’n dertig sterren te zien op een mooie heldere nacht, op De Boschplaat op Terschelling wel duizenden sterren. De melkweg is hier nog erg goed waar te nemen. En dit willen we graag zo houden voor toekomstige generaties. Daarom heeft Stichting Natuurlijk Oosterend deze huifkartocht georganiseerd en staan we elk jaar stil bij ons nachtelijke erfgoed”, aldus Melis de Vries van Vakantiepark Tjermelân en lid van Natuurlijk Oosterend.

Sterrenkundige Adri van Warmenhoven vertelt tijdens de nachtelijke tocht over alle bijzonderheden van de nacht, de hemel, de sterren en het effect daarvan op de natuur en de mens. De tocht begint om 21.00 uur bij Puur Terschelling in Oosterend en tickets hiervoor zijn te boeken bij de VVV-Terschelling, Puur Terschelling of Tjermelân.

Eerste Dark Sky Park van Nederland
In 2009 is bij Melis de Vries het idee ontstaan om een Dark Sky Park te realiseren op Terschelling. Nu 6 jaar later is het eindelijk een feit en heeft Nederland zijn eerste Dark Sky Park op De Boschplaat. In heel de wereld zijn slechts een 20-tal gebieden uitgeroepen tot Dark Sky Park, waaronder de Grand Canyon. Het Dark Sky Park-concept is onderdeel van het ‘Dark Sky Places Programma’ van de International Dark Sky Association (IDA) in de Verenigde Staten. Elk potentieel gebied om opgenomen te worden op de mondiale lijst van Dark Sky Parken wordt aan een grondige toetsing onderworpen door de IDA. De IDA wil hiermee lichtvervuiling wereldwijd aan de kaak stellen. “Ook zullen we tijdens de tocht aandacht besteden aan het fenomeen Dark Sky Park en natuurlijk alle bijzonderheden van ons eigen Dark Sky Park De Boschplaat laten zien” vertelt melis de Vries.

Waddengouddorp Oosterend
Oosterend is het meest oostelijk gelegen dorp op Terschelling en tevens ook het authentiekste dorp van het Friese Waddeneiland. Oosterend is omgeven door natuur. Aan oostkant ligt natuurreservaat De Boschplaat. Hier heeft de zee nog vrij spel en er broeden vele wadvogels. Aan de noord- en zuidzijde is Oosterend omgeven door strandduinen, kwelders, polders en de Waddenzeedijk. Alle karakteristieke landschapskenmerken van de Wadden komen hier samen. Een groot gedeelte van de Oosterender bedrijven verbinden hun activiteiten met omliggende natuur en houden deze met zorg in stand door hun manier van ‘groen’ ondernemen. Eerder dit jaar heeft Oosterend als eerste dorp hiervoor het Waddengoud keurmerk en het predicaat UNESCO Werelderfgoed dorp gekregen. Nu De Boschplaat ook Dark Sky Park is geworden, is een enorme versterking van het dorp en Terschelling op gebied van duurzaam toerisme.


Datum: 20 oktober 2015.

Vergroot deze afbeelding