Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

De schoonheid van Waddengouddorp Oosterend


Reportage: Frank Dankmeijer.

Afgelopen week vond de presentatie plaats van de eerste resultaten van het leefbaarheidsproject van het Waddengouddorp Oosterend op Terschelling. Een project bedacht en uitgevoerd door ondermeer de 14 Waddengoud gecertificeerde ondernemers van het pittoreske dorp dat omringd wordt door een bijzondere schoonheid. Het project moet juist deze schoonheid letterlijk en figuurlijk versterken en verbeteren. Het project werpt prachtige vruchten af. Waddengoud-medewerker Frank Dankmeijer was erbij en doet verslag.

Het is woensdagochtend. Om 8.30 gaat de sneldienst naar Terschelling, die ik moet hebben. Onderweg er naar toe regent het. Boven Harlingen verschijnt een felle regenboog. Ik zie hem zelfs vlak voor me in een weiland eindigen. “Zou er een pot goud liggen?”, vraag ik me af. In ieder geval een voorbode van een mooie dag, want ‘goud’, dat ga ik zeker zien. 

Na de overtocht stap ik in een heel andere wereld. Er bekruipt me direct een vakantiegevoel. Heerlijk! Snel weer tot de orde van de dag, want ik moet uitkijken naar een blonde dame met een grijze jeepachtige wagen. Er staat inderdaad een dame te wachten die voldoet aan de beschrijving. Het blijkt Annemiek Waanders van Om Aest te zijn. Zij brengt mij samen met Anne-Lieke Struijk en Gerrit Gerritsen van de Vogelbeschemring naar Oosterend.

Startpunt, aan het begin van Oosterend, is Fietsenverhuur Oosterend, die de fietsen voor deze dag heeft gesponsord.  We gaan een fietstocht maken langs een aantal gerealiseerde zaken van het project. Er staat al een clubje mensen te wachten. Na wat handen te hebben geschud, krijgen we allemaal een witte goed verzorgde fiets met versnellingen in onze handen gedrukt. We fietsen eerst naar het strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Daar wacht me een heerlijke koffie met een evenzo heerlijk cranberrygebakje. Een mooi paviljoen helemaal in de jaren 50 en 60 stijl in prachtige witte, turquoise en roze kleuren. Het lijkt alsof ik in een aflevering van Happy Days ben beland.

Elektrische strandstoel op zonne-energie
Na de uitleg over het project van Meint Boonstra, voorzitter van Natuurlijk Oosterend, gaan we naar het eerste gerealiseerde deelproject: de elektrische strandrolstoel van Heartbreak Hotel die volledig door de zon zijn energie krijgt. Met die grote zwarte ronde banden en zonnepanelen als dak, zou het voertuigje ook zo door kunnen gaan voor een maantuig van de NASA. Dat let Monique de Boer van Zee & Wind boerderijhuisjes niet en probeert hem. Het joystickje op de rolstoel om hem te besturen lijkt nog wat onwennig te zijn voor haar, maar ze heeft het al snel onder de knie en vliegt daarna over het strand. Een mooi schoon en sociaal middel om het strand toegankelijker te maken voor de minder validen. 


Monique de Boer op de elektrische strandrolstoel.

Gluren met de verrekijker
De zon begint nu echt door te breken. Gelukkig maar, want we pakken de fiets en rijden richting Europees Natuurreservaat De Boschplaat naar de Jan Thijssensduin. Het lijkt allemaal goed getimed want de heidevelden staan vol in bloei en kleuren de valleien in het groene duinlandschap prachtig paars. We parkeren de fiets en wandelen langs een smal pad midden tussen de heide de Jan Thijssensduin op. Bovenop de duin staat een gloednieuw bankje en verrekijker op een paal. Ook één van de resultaten van het project. Ik zie links de Noordzee, voor mij de kop en vuurtoren van Ameland en rechts de Waddenzee. De blauwe lucht en witgrijze wolken geven de Waddenzee een heldere groenblauwe kleur. Ik snap helemaal dat juist hier zo’n vertoefplekje is gemaakt en de verrekijker is in tegenstelling tot de meeste andere in het Waddengebied gewoon gratis. En het is een goede verrekijker. 30x vergroot hij het beeld wordt me gezegd. Ik kan de mensen zien lopen op een klipper op de Waddenzee. Met het blote oog zie ik enkel een minuscuul donker zeil in de verte. 360 graden rond kun je gewoon de verte in kijken en je ziet van alles. Maar lang kan ik er niet van genieten, want we moeten weer verder.

Lekker zitten en genieten
Onderweg staan we stil bij een net geplaatst bankje op het einde van de Dwarsdijk. Het bankje staat op een driesprong met uitzicht op een fietspad die de dijk op gaat en met een bocht naar rechts achter de bomen verdwijnt. Achter de dijk zie ik een boerderijtje op een groot stuk grasland dat grenst aan de Waddenzee. Wauw! Een 8-tal van deze bankjes zijn op de mooiste locaties in de omgeving van Oosterend geplaatst.


Bankje op de Dwarsdijk.

Hondenpoep
Een bijzonder onderdeel van het project is om de omgeving van Oosterend ook letterlijk schoner te krijgen. Hondenpoep blijkt ergernis nummer 1, want het Waddengouddorp heeft maar liefst 6 hondenpoepbakken neergezet. Hondenuitlaters kunnen hier de hondenpoep kwijt. “De bakken worden om de 2 weken geleegd en met succes want de opbrengst ligt per keer tussen de 13 en 22 kg”, vertelt Bob Visser. 

De stinswier van Oosterend
Daarna doen we nog een picknicktafel aan geplaatst op de kruising van de Badweg en Duinweg en komen we langs camping De Duinkant. Ook bezoeken we nog een bankje op de dijk met uitzicht op de polder en het dorp. Hier vlakbij de dijk is ook een infobord geplaatst over de stinswier van Oosterend. In de Middeleeuwen was dit een versterkte woontoren gebouwd op een heuvel met daaromheen een gracht. Nu nog enkel zichtbaar aan het groene heuveltje in de polder.

Polder Pracht op de Kaapsdune
Na de heerlijke lunch aangeboden door Restaurant De Heeren van der Schelling, fietsen we naar het laatste punt: de Kaapsdune. Gerrit Gerritsen van de Vogelbescherming Nederland onthult bovenop de duin een informatiebord van Polder Pracht Terschelling, een project om van het  Terschellinger weidelandschap een vogelparadijs te maken. Ook hier is eenzelfde kijker als op de Jan Thijssensduin geplaatst en bij de voet van de Kaapsdune ook nog een picknicktafel. 

Voor mij is het duidelijk. Het leefbaarheidsproject brengt een duidelijk 1e resultaat: het genieten van de schoonheid van Oosterend wordt goed versterkt en het gebied wordt letterlijk schoner gehouden voor een nog aangenamere ervaring met het Waddengouddorp Oosterend. Een goed begin! 

Als afsluiter krijgen we allemaal een stuk kaas mee van de biologische Schapenkaasboerderij De Zeekraal van Gerben en Jolanda Bakker. Nog even wat Waddengoud-vlaggen brengen bij Puur Terschelling en dan weer terug naar de boot. Ik heb genoten! Bedankt Waddengouddorp!

 


Wethouder Gemeente Terschelling kijkt door de verrekijker op de Jan Thijssensduin..

 


Bob Visser vertelt over de hondenpoepbak.

 


Informatiebord stinswier Oosterend.


Met de hele groep bovenop de Kaapsdune.

 

Publicatiedatum: 16 augustus 2016.
Foto in de kop: Gerrit Gerritsen van de Vogelbescherming onthult PolderPracht-bord op de Kaapsdune.

De schoonheid van Waddengouddorp Oosterend
Vergroot deze afbeelding