Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

De slikslede: een overblijfsel van het vissen 'achter de dijk'


LAUWERSOOG - Vorig jaar oktober hielden vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van Proeflokaal ‘t Ailand een sliksledewedstrijd. De wedstrijd was een eerste actie om de traditionele slikslede weer in gebruik te nemen bij de kustvisserij. Want ook nu nog blijken ze erg handig te zijn om fuiken leeg te halen op plekken op het Wad waar de visser vanwege het slik moeilijk lopend kan komen. Naar aanleiding van de wedstrijd dook Pek van Andel dieper in de geschiedenis van de slikslede en schreef zijn verhaal op we website van De Gids.

De Slikslede (op www.de-gids.nl, door Pek van Andel)

Vakmanschap in de kustvisserij
De herintroductie van de slikslede is onderdeel van het project Vakmanschap in de kustvisserij. Doel van dit project is om de traditionele kustvisserij en de kennis ervan te behouden voor toekomstige generaties. Jan en Barbara van proeflokaal ’t Ailand en visserijbedrijf TS31 Internos zijn samen met Waddengoud medio 2014 dit project gestart.

Dit project is een meerjarige campagne waarbinnen ze diverse activiteiten organiseren voor behoud van kennis en vakmanschap van de traditionele visserij op het Wad. Probleem is namelijk dat een groot deel van de  traditionele kustvissers die er nog zijn straks te oud zijn om hun beroep nog te kunnen uitoefenen en nieuwe aanwas van vissers is er nauwelijks.

De reguliere visserijopleidingen besteden geen aandacht aan traditionele kleinschalige visserij en vele jonge potentiële vissers komen er niet meer mee in aanraking, terwijl er wel een aardige boterham mee te verdienen is (mits rendabele visserijactiviteiten in de Waddenzee toegestaan blijven).

Daarom zijn Jan en Barbara afgelopen voorjaar en zomer een reeks wadvis- en oestertochten gestart om deze manier van vissen uit de onbekendheid te halen.

In oktober 2014 volgde de sliksledewedstrijd. 

Activiteiten 2015
Tijdens het Trekfestival op 29 maart 2015 organiseren zij voor de tweede keer sliksledewedstrijden. In het voorjaar en zomer van 2015 staan ook weer een reeks wadvistochten gepland, waaronder een oesterzeiltocht op 31 mei. Daarnaast staat het realiseren van Fileerlokaal ’t Ailand op de planning.

 

Datum: 9 februari 2015.
Foto: 
Karel Vaszlovszky.

De slikslede: een overblijfsel van het vissen 'achter de dijk'
Vergroot deze afbeelding