Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Dobbepaarden-wandelroute brengt eerbetoon reddingsactie Noard-Fryslân Bûtendyks


MARRUM - Je kunt nieuwe wandelpaden ontdekken in Noard-Fryslân Bûtendyks. Johannes Kramer, gedeputeerde van de Provinsje Fryslân, heeft afgelopen maand de Dobbepaarden-wandelroute geopend. Uitgezet op initiatief van Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk door It Fryske Gea en Sense of Place. De route vertelt het alom bekende verhaal van de dobbepaarden en is een mooi eerbetoon aan de reddingsactie in 2006 die wereldwijd aandacht kreeg. 

Het verhaal van de dobbepaarden

Het is de nacht van 31 oktober 2006 – een storm raast over het Noarderleech. Te veel water voor het buitendijkse land om te verdragen, waardoor het overstroomt. Zo’n 150 paarden komen daardoor vast te zitten op een dobbe, een aantal zijn al verdronken. Met man en macht wordt er door verschillende instanties aan gewerkt om de paarden te verplaatsen, maar tevergeefs. Op 3 november komt daarin verandering: het water is inmiddels wat gezakt en daardoor ontstaat een kans. Vier amazones trekken met hun eigen paarden door het water naar de dobbe toe, waarna de gestrande paarden in een langgerekt lint volgen naar de zeedijk.

Uitwaaien achter de zeedijk

Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea ‘De buitendijkse natuur is ruig en weids. In Noard-Fryslân Bûtendyks kun je uitwaaien aan de rand van de Waddenzee en je verwonderen over de vele vogels. Het paardendrama geeft extra lading aan het gebied, omdat je weet dat de elementen hier de baas zijn. De nieuwe wandelroute is een mooie aanvulling. Wij zijn dan ook dankbaar voor het initiatief en de inzet van de lokale bevolking. Samen hebben we er iets moois van gemaakt.’

Wandelroute voor het dorp Marrum

De zeven kilometer lange wandelroute start bij het kunstwerk van Machiel Braaksma. De hoefijzers op de grond verwijzen naar de paarden die hier weer veilig aan land kwamen. Het kunstwerk ligt buitendijks, vlakbij het tempeltje van Ids Willemsma. Volg de zwarte markeringspalen met rood en witte band. Om de kwetsbare vogels ongestoord te kunnen laten broeden is de ‘Dobbepaarden’-wandelroute jaarlijks van 15 maart – 15 juli afgesloten.

 

Publicatiedatum: 28 januari 2019.
Bron: It Fryske Gea.
Foto: 
It Fryske Gea. 

Dobbepaarden-wandelroute brengt eerbetoon reddingsactie Noard-Fryslân Bûtendyks
Vergroot deze afbeelding