Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Duitse tv-zender NDR filmt tryout Fileerlokaal ‘t Ailand


LAUWERSOOG - Afgelopen woensdag heeft Fileerlokaal ’t Ailand in Lauwersoog proefgedraaid onder het oog van de camera van de Duitse tv-zender NDR. In een nog leeg fileerlokaal hebben vissers en eigenaren van ‘Ailand, Jan Geertsema en Barbara Rodenburg, een testworkshop vissoep gehouden.

Met kookgerei uit het proeflokaal leerde chef-kok Geert Burema van Restaurants Merkelbach uit Amsterdam, de cursisten vissoep maken van poon, wijting, vissenkoppen, -graten en groenten. Een filmploeg van NDR filmde de workshop voor hun nieuwe tv-programma  ‘Was ist neu an der Küste in 2015’. De cursisten bestonden uit crowdfunders van het fileerlokaal.

Een dag eerder, op dinsdag, is de NDR ook meegeweest op oestertocht op het Wad om de dagelijkse activiteiten van het vissersechtpaar in beeld te brengen. De woensdag stond in het teken van ‘nieuwe’ activiteiten en filmden ze de proefdraaidag van het fileerlokaal. “Het fileerlokaal is inmiddels verbouwd, alleen de inrichting is er nog niet. Die proberen we immers met een crowdfundingcampagne rond te krijgen. Het was dus improviseren, maar met kookgerei uit het proeflokaal, water uit de tuinslang en stroom uit een doodgewone haspel, is de testworkshop vissoep maken helemaal geslaagd”, aldus Barbara Rodenburg. De aflevering zendt NDR uit op zondag 26 april. 

Tryout Fileerlokaal
Voor de tryout hadden Jan en Barbara chef-kok Geert Burema van het Amsterdamse restaurant Merkelbach gestrikt. Burema heeft de cursisten eerst begeleid met het fileren van de vis om ze vervolgens te leren visbouillon te maken van koppen, graten en groenten. Daarna bakten ze de poon en wijting kort in de pan met diverse groenten en kruiden en gingen daarna ook in de bouillon.

Na de lunch draaiden deelnemers de soep door een grote roerzeef. Daarna weer opnieuw aan de kook brengen, proeven en op smaak brengen. Daarbij legde Geert uit over wat hij proeft, welke smaak hij nog meer naar voren zou willen halen en waarmee dat zou kunnen. Niet alleen soep maken dus, maar ook leren om er een ‘culinaire touch’ aan te geven.

“De crowdfundingcampagne is in volle gang en mensen kunnen ons helpen het fileerlokaal af te ronden door dergelijke workshops in de voorverkoop te bestellen, vertelt Jan Geertsema.

 

Foto's tryout

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 20 maart 2015.

Duitse tv-zender NDR filmt tryout Fileerlokaal ‘t Ailand
Vergroot deze afbeelding