Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Duurzame koks kiezen voor streekproduct


WAGENINGEN - De aandacht voor duurzaamheid bij ondernemers in de horeca groeit. Dit blijkt uit de resultaten van de Duurzaameter 2016, een onderzoek onder horecaondernemers over duurzaamheid. Ruim 80% van de horecaprofessionals geeft aan het afgelopen jaar meer gedaan te hebben aan verduurzaming dan voorheen. Een kwart vindt de duurzame relatie tussen boer en horeca de belangrijkste trend. Opvallend is ook de grote bekendheid van het Erkend Streekproduct, het keurmerksysteem waar Waddengoud-keurmerk onderdeel van is.

Relevante duurzaamheidsissues
Bedrijven die met verduurzaming bezig zijn, hebben niet alleen het ‘laaghangend fruit’ in beeld, zoals het terugdringen van voedselverspilling of zuinig zijn met water. Ook onderwerpen als dierenwelzijn, biodiversiteit (regenwoud en oude rassen) en transport zijn belangrijk. Voedselverspilling is voor velen een punt van aandacht, evenals het kiezen voor producten uit de eigen streek. Bij 4 op de 5 bedrijven staan vegetarische gerechten op de kaart.

Top drie trends
De boer staat er goed op bij de horeca; bijna een kwart van de ondernemers (24%) vindt de directe link tussen boer en horeca de belangrijkste trend. Gevolgd door het koken zonder additieven (17%) en de inzet van diervriendelijker vlees (15%). Minder vlees, meer groenten en de opkomst van peulvruchten zijn nauwelijks als trend te beschouwen, vindt respectievelijk 10%, 8% en 2% van de horecaprofessionals. Opmerkelijk is de grote bekendheid van keurmerken. Na Fair Trade, Bio/ Eko en Beter Leven komt het Erkend Streekproduct met 83% op de 4e plaats qua bekendheid.

Lees het volledige artikel op de website van Erkend Streekproduct.

Bron: Erkend Streekproduct.


Waddengoud restaurants
In het Waddengebied zijn sinds 2010 een aantal restaurants die het Waddengoud -keurmerk dragen. Zij werken al langere tijd met diverse streekproducten van 't Wad, maar bij ook de waddenbeleving is minstens zo belangrijk. Die beleving kan vormgegeven worden door bijvoorbeeld de ligging in een streektypisch landschap, inrichting waarin de Wadden weer goed naar voren komt en/of gevestigd in een pand die een bepaalde cultuurhistorische waarde heeft voor de streek. Ook gastheerschap en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol. 

Lees ook: Waddengoud restaurants beoordeeld op scherpere criteria 

 

Publicatiedatum: 5 juli 2016.

Duurzame koks kiezen voor streekproduct
Vergroot deze afbeelding