Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Kookboek 'Onvergetelijke groenten recht voor z'n raap'


Het belang deze groente niet in de vergetelheid te doen geraken
Naast de diversiteit in smaak zijn vergeten groenten ook van belang voor het behoud van de biodiversiteit. En variatie in soort en ras is goed voor onze gezondheid.

Een moestuinder wil regelmatig oogsten, maar efficiënte bedrijfsvoering om kosten zo laag mogelijk te houden, dwingt landbouwers gewassen te zaaien met een zo kort mogelijke oogstperiode.

Langzaam telen komt de smaak van groenten ten goede
Kunstmest jaagt de plant op om snel te groeien. De biologisch geteelde plant doet er langer over maar haalt zo meer voeding uit de grond en ontvangt meer rijping van de zon. In de verhalen laten telers zien hoe het ook kan.

Souvenirs van een vakantie
Wat doet een bevlogen groentedenker tijdens zijn vakantie? Als je op vakantie gaat ga je natuurlijk je omgeving verkennen en je neemt dan ook nog wel eens iets mee terug als herinnering of aandenken. Nou, Han de Kroon doet dat ook en wel op een hele bijzondere manier.

De kleine bordjes aan de weg waarbij de consument aangewakkerd wordt om bij de teler te kopen, zijn voor Han de plaatsen waar hij naar toe gaat.

Zilte landbouw op Texel
Tijdens een weekje Texel ontdekte Han de producten van de zilte landbouw op Texel waar Marc van Rijsselberghe in zijn zilte proeftuin de zeekool en zilte aardappelen verbouwd. Deze zilte groenten zijn uitgebreid in het boek beschreven.

Texelse asperges
Het weekje Texel zorgt ook voor een levendige handel in Texelse asperges. Fietsend langs de akkers nabij Den Burg zag Han ineens lange ruggen met daarin de asperges. Afstappen en informeren en zo ontstond een mooie handel en inmiddels is dat uitgebreid met aardappels en producten van overige producenten en telers.

Slow Food in de praktijk
Een ware zoektocht naar eerlijk en puur. De kleine producent heeft afzet, de restauranthouder heeft iets bijzonders en de consument kan het proeven. Han zorgt ervoor.

De auteurs/ makers
Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon vormen samen een fantastische drie-eenheid als het gaat om het schrijven van interessante en onderhoudende  boeken. Beroemd is hun boek De smaak van de Wadden en deel 1 van Onvergetelijke Groenten, dat in korte tijd was uitverkocht.

Annette van Ruitenburg
Annette van Ruitenburg verbouwt in haar eigen groentetuin een keur aan vergeten groenten, die zij als kok in de meest verrassende recepten verwerkt. Als 1e culinair schrijfster is zij bekroond met Waddengoud.

www.annettevanruitenburg.nl

Ruth de Ruwe
Ruth de Ruwe is natuur- en foodfotografe, en heeft ook de vorige boeken smaakvol gefotografeerd. Voor haar fotografie van de Waddennatuur heeft Ruth het Waddengoud keurmerk.

www.ruthderuwe.nl

Han de Kroon
Han de Kroon is een groenteman in hart en nieren. Hij heeft een groothandel die gespecialiseerd is in ‘onvergetelijke groenten’ en heeft zijn hart verpand aan het optekenen van alles wat hij weet over zijn handelswaar. Han is een goede ambassadeur van de producten van Waddengoud. Naast de bijzonder groenten verkoopt hij o.a. de Waddengarnaal.

www.horecaverswinkel.nl

Bestel kookboek 'Onvergetelijke groenten recht voor z'n raap'
Voor alle verhalen en recepten:

Bestel het kookboek bij bol.com (gratis verzending).


Datum: 17 december 2012

Foto: Ruth de Ruwe

Kookboek 'Onvergetelijke groenten recht voor z'n raap'
Vergroot deze afbeelding