Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Eerste Berlikumer Geeltjes voor groentewinkel Van der Meulen


LEEUWARDEN - Gisteren hebben Yne en Hinke van der Meulen van groentewinkel Van der Meulen in Leeuwarden de eerste Berlikumer Geeltjes van dit seizoen aangeboden gekregen. De gebroeders Smits uit Berlikum hebben die dag de eerste oogst binnengehaald en hebben deze vroege aardappelen naar de groentezaak in de wijk Bilgaard gebracht.

Restaurant Zwarte Haan in Sint Jacobiparochie krijgt binnenkort ook aardappelen van deze eerste oogst aangeboden.

Paar jaar geleden zijn de ondernemers Bernardus en Klaas Smits begonnen om het Berlikumer Geeltje te verbouwen. Het is een oud aardappelras dat al meer dan 120 jaar oud is en werd voornamelijk geteeld rondom Berlikum. Echter het ras verdween door de huidige aardappelsoorten die hogere opbrengsten hebben. “Jammer, want het Berltsumer Gieltje stond in de regio Berlikum bekend als een erg smaakvolle aardappel. Gelukkig hebben enkele liefhebbers uit Berlikum en Engwierum deze aardappel niet verloren laten gaan. Zodoende konden wij met wat pootgoed de aardappel weer een economische betekenis geven”, aldus Bernardus Smits.

De familie Smits doet de distributie zelf en levert de aardappel aan een select aantal winkels en restaurants in Friesland. Vanaf volgende week is het Berlikumer Geeltje verkrijgbaar in diverse groentespeciaalzaken in Friesland.

Berlikumer Geeltje met streekkeurmerk
Deze Berlikumer aardappel heeft het streekkeurmerk Waddengoud, omdat ze de aardappel in het Waddenkustgebied telen en verwerken. Het is een kleinschalige duurzame teelt waarbij de broers zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken. Stichting Waddengroep, eigenaar Waddengoud,  heeft hiervoor een teeltreglement opgesteld waarin deze streekgebonden en duurzaamheidcriteria zijn vastgesteld. “Het biedt klanten de garantie dat het hier ook daadwerkelijk gaat om een echt en eerlijk streekproduct”, vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep.


Foto: Bernardus Smits (links) en Hinke en Yne van der Meulen met een kist Berlikumer Geeltjes.

Datum: 13 juni 2014.

Eerste Berlikumer Geeltjes voor groentewinkel Van der Meulen
Vergroot deze afbeelding