Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Eerste hardervangst binnen bij Veltman Visservice


HARLINGEN - Het visseizoen op harder in de Waddenzee is weer begonnen. Hardervisser Max Hoogerman van de HA11 te Harlingen heeft de eerste vangst weer binnengebracht bij Veltman Visservice, de visleverancier voor de horeca. Waar voorgaande jaren de harderstand laag was en er veel minder harders werden gevangen, lijkt het ook dit seizoen er op dat er weer weinig harders in de Waddenzee rondzwemmen. Max vertelt hoe het er nu voor staat met de harder.

Harder lijkt ook dit seizoen weer schaars

“Je kan pas echt zeggen dat het een slecht harderseizoen is geweest als het seizoen ook daadwerkelijk is afgelopen, maar tot nu toe is de weekvangst meestal op twee handen wel te tellen. Soms heb je geluk en stuit je op een school vissen en vang je aardig wat, zoals bij de lichting harders die ik nu bij Veltman Visservice heb afgeleverd”. 

Hoe het komt dat de harderstand nu al enkele jaren zo laag is, weet Max eigenlijk niet. “Dat kan van alles zijn. De opwarming van zeewater door de zachte winters die we gehad hebben?” Ook de zeehondenpopulatie is gegroeid, weet Max. “Verdrijven die misschien de harders? Wie weet mag het zeggen. Soms heb ik nog wel eens een paar zeebaarzen in mijn netten gevangen en da’s mooi want daar betalen ze goed voor. Althans als de zeehonden ze niet hebben aangevreten, want die zijn er gek op. Dan blijf je alleen met zeebaarskoppen achter”, lacht Max. Naast zeebaars vangt Max ook geregeld bot of strandkrab in zijn netten. Ook deze bijvangst levert nog wel wat op. 

De meeste hardervissers – en dat zijn er nog weinig -  zijn gemengde bedrijven. Max Hoogerman heeft in de winterperiode zijn scheepsreparatiebedrijf in de haven van Harlingen.  

“In de winter vis ik niet, maar repareer ik schepen. Dat doe ik al jaren. 6 jaar geleden ben ik daarnaast gaan vissen. Ik kon de vissersboot HA11 overnemen van mijn goede vriend Harm Visser, die op 73-jarige leeftijd gestopt is als visser en nu Phoca Waddentochten runt. In die eerste jaren kwam ik regelmatig weer aan wal met een goede vangst harders. Ik moest er zelfs een medewerker bij hebben”. 

Tegenwoordig is het aantal scheepsreparaties ook fors teruggelopen. Tezamen met de lage harderstand, zijn het voor Max nu magere jaren. “Wij hardervissers hebben het er maar mee te doen, want de natuur kun je niet sturen. Na regen komt zonneschijn hopen we dan maar”. 

Staand wantvisserij

Max Hoogerman vist op harder met staand want. Dit is een vistuig bestaande uit een van drijvers voorziene bovenpees en een verzwaarde onderpees met daartussen een één- of meerwandig netwerk. Het staand want wordt ten minste aan beide zijden op enigerlei wijze op de zeebodem verankerd. Een staand want staat loodrecht op de bodem en wordt niet door stroming of enigerlei trekkracht voortbewogen. Bij droogvallen ligt het plat op de bodem. Meerdere netten kunnen worden aan elkaar worden vastgemaakt waardoor een lange keten van netten ontstaat. De vissen zwemmen tegen het net aan en blijven met de kieuwen in de mazen steken. Door de keuze van de maaswijdte en diepte van het net, en de keuze van de visplek, wordt selectief op bepaalde vissen gevist. Kleine vis kan door de mazen heen zwemmen.

(Bron: Goede Vissers)

Datum: 24 juni 2016.

Eerste hardervangst binnen bij Veltman Visservice
Vergroot deze afbeelding