Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Eerste Nederlandse Werelderfgoed Waddenzeepakketreis een feit


WADDEN – De Stichting Waddengroep kreeg in 2016 van het ‘Interreg 5A project Waddenagenda’ de opdracht om samen met ondernemers te onderzoeken wat de voorwaarden van een pakketreis in het Waddenwerelderfgoed zijn. In 2017 is samen met de ondernemers van Waddengouddorp Oosterend op Terschelling en de Duitse touroperator Reisen mit Sinnen in Dortmund een 7-daagse duurzame Werelderfgoed Waddenzeepakketreis ontwikkeld.

Het resultaat is een samengestelde groepsreis waarbij reizigers bijzondere kwaliteiten van het Werelderfgoed Waddenzeegebied ontdekken, zowel op een eiland als langs de vaste wal. De pakketreis doet ondermeer Harlingen, Paesens-Moddergat, de Waddenzee en Terschelling aan.

Kernwaarden Welderfgoed Waddenzeepakketreis

Kernwaarden van de reis zijn kleinschaligheid, duurzaamheid, persoonlijke aandacht en streekeigen beleving en gastheerschap. Het keurmerk Waddengoud staat garant voor deze waarden. Zo worden de bouwstenen van de nu ontwikkelde pakketreis voor het overgrote deel door ondernemers aangeboden die aangesloten zijn bij het Waddengoud netwerk.

Deze waarden passen bovendien bij het soort toerisme dat overheden en belangenorganisaties voor het Werelderfgoed Waddenzee voor ogen hebben. Terwijl in het Duitse deel van het Werelderfgoed Waddenzee soortgelijke pakketreizen al een tijd worden aangeboden, ontbrak voor het Nederlandse gedeelte een vergelijkbaar aanbod.

Beschrijving van de reis

De pakketreis begint in Harlingen, waar de deelnemers ook de volgende dag doorbrengen. Een stadstrip door historisch Harlingen en een bezoek aan de haven staan op het programma. Daarna volgt een tocht met een kleine bus langs de Friese Waddenzeekust om daar diverse kunstwerken van het grootschalige landschaps-kunst-project Sense of Place te bewonderen. Daarmee sluit de pakketreis ook aan bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018, in wiens kader het project Sense of Place in 2018 van start gaat. De groep logeert vervolgens in het Waddengoud gecertificeerde B&B Lytshuis Zilver in Paesens-Moddergat.

Dag 3 pakken de gasten de fiets en gaan ze nog meer Sense of Place kunstwerken langs de kust in Noordoost Friesland ontdekken. Ook de beleving van de prachtige kweldernatuur achter de dijk zal niet ontbreken. Afgesloten wordt bij Visrestaurant ’t Ailand in Lauwersoog waar Waddengoudvissers Jan en Barbara hun eigen verse vis, oesters en andere schelpdieren serveren.

Op de 4e dag stappen de gasten op de vroege ochtend in Holwerd op de meer dan 100 jaar oude zeilklipper Willem Jacob. Van hieruit zeilen ze richting Terschelling om droog te vallen op de bodem van de Waddenzee. Aan boord krijgen de reizigers een 3-gangen diner geserveerd. In de avond lopen ze over ’t Wad naar Terschelling. Ze verblijven daar 3 nachten in het Vakantiepark Tjermelân in Waddengouddorp Oosterend.

Op Terschelling zal de groep wederom op de fiets de veelzijdige Terschellinger natuur verkennen. En ondertussen doen ze plekjes aan waar typische Terschellinger streekproducten met het Waddengoud keurmerk gegeten en verkocht worden.

Uiteraard staan excursies naar het Europees Natuurreservaat De Boschplaat ook op het programma, zowel bij dag als bij nacht. Dit natuurgebied behoort tot de 20 meest donkere plekken op aarde en is sinds 2015 als Dark Sky Park uitgeroepen. Bij een heldere nacht wemelt de hemel hier nog van de sterren en kun je de Melkweg met het blote oog waarnemen.

Op de laatste dag worden de groepsleden per elektrische bus naar de veerdienst gebracht. Van hieruit varen ze naar Harlingen en eindigt de 7-daagse reis.

Uitbreiding pakketreizen naar Nederland en België

Voor 2018 staat de ontwikkeling van dergelijke Werelderfgoed pakketreizen voor Nederlanders en Belgen op de agenda. Allereerst moet worden onderzocht of dit voor de Nederlandse en Belgische markt haalbaar is.

“Op deze manier willen we ons Werelderfgoed Waddenzee ontsluiten voor een groen bewuste internationale doelgroep. Niet alleen de eilanden, maar ook de schoonheid van de vaste Waddenkust willen we laten beleven. Het moet een verrijking zijn voor het hele gebied, de lokale economie en het ‘groene’ toerisme naar het Waddengebied”, aldus Henk Pilat projectleider Werelderfgoed Pakketreizen van Stichting Waddengroep.

Het project

Het project wordt in het kader van het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland gezamenlijk gefinancierd met middelen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE), de Niedersächsische Staatskanzlei en de provincies Fryslân en Groningen. Het project wordt begeleid door het programma-management van de Eems Dollard Regio (EDR). 

       

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 2 november 2017.

Eerste Nederlandse Werelderfgoed Waddenzeepakketreis een feit
Vergroot deze afbeelding