Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Eerste potje mosterd van Groninger biologische zwarte mosterdzaad


EENRUM - Afgelopen woensdag heeft gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen het eerste potje mosterd van op Groninger bodem geteelde biologische zwarte mosterdzaad in ontvangst genomen. 

Twee mosterdfabrikanten (Abrahams Mosterdmakerij en Marne Mosterd) en twee akkerbouwers (Edens en Havenga/Landgoud) werken samen in het project Proeftuin zwarte mosterd van Groninger bodem om de teelt van Groninger mosterdzaad en productie van Groninger mosterd weer bij elkaar te brengen.

Hero Havenga de Poel van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud: "Het klinkt zo simpel, maar al decennialang was het niet meer zo logisch. De teelt van mosterdzaad is in Nederland bijna verdrongen door granen, maïs, suikerbieten en aardappelen. Ook is het voor boeren een risicovol gewas omdat het lastig is te oogsten door de fragiele kafjes. "

Voorjaar 2017 is de proef gestart om mosterd van Groninger bodem te ontwikkelen. Dat gebeurde met het inzaaien van de eerste percelen met zwart mosterdzaad. In het najaar is het mosterdzaad geoogst. Wendy Boonstra van Abrahams Mosterdmakerij: "Door de korte lijn tussen boer en mosterdmakerij is er veel aandacht voor de teelt van het product, waardoor de mosterdmaker een uitstekende grondstof krijgt voor de mosterd. Het biologische zwarte mosterdzaad geeft de mosterd een intens pittige smaak."

De provincie Groningen zet in om de landbouwsector verder te verduurzamen, met oog voor, natuur, landschap, het vergroten van de biodiversiteit en dierenwelzijn. Biologische landbouw is voor gedeputeerde Henk Staghouwer hierin een belangrijke pijler. "Door de samenwerking tussen boer en producent wordt in deze proeftuin van elkaar geleerd, met als doel om kennis over de teelt en de verwerking van zwarte mosterd te vergroten. De provincie Groningen kent een rijke mosterdhistorie en is ook nu nog groot mosterdproducent met twee mosterdfabrieken. Dit project laat deze historie weer bloeien. De lokale verwerking van mosterd terughalen naar onze provincie biedt bovendien kansen voor de Groningse arbeidsmarkt. En daarnaast is het geel bloeiende gewas ook erg mooi om te zien, dus geeft het een positieve impuls aan het landschap!".

Video Groninger zwarte mosterd door Sarah Stiles

Flash is required!

 

 

Publicatiedatum: 30 maart 2018.
Foto: © 
Landgoud.

Eerste potje mosterd van Groninger biologische zwarte mosterdzaad
Vergroot deze afbeelding