Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Eerste slager in Den Helder krijgt Waddengoud keurmerk


DEN HELDER - Donderdag 14 juni heeft Keurslager Wit & Wit uit Den Helder als eerste slager in Den Helder het streekkeurmerk Waddengoud gekregen.

Slager Gert-Jan Wit verkoopt sinds die dag Waddengoud-gecertificeerd Texels lamsvlees en Texels weiderundvlees. Het keurmerk geeft de garantie dat het vlees van Texel afkomstig is, op duurzame wijze is gehouden en dat de slager zich houdt aan productieregels om de kwaliteit ervan te waarborgen.

Met Texel en de actieve promotie van voormalig Waddeneiland Wieringen (Wadstok, verse vismarkt Wieringen o.a.) begint de streek een steeds belangrijkere plaats in te nemen in de Kop van Noord-Holland, bij zowel toeristen als inwoners. Dit heeft tevens een positief effect op de vraag naar bijzondere streekproducten.

"Texel ligt hemelsbreed nog geen 4 km van ons vandaan. Je kunt het prachtige eiland zien liggen. De binding met dit eiland en Den Helder is dan ook groot. Dat zien we ook met Texelse producten. Lamsvlees en rundvlees van Texel zijn één van de paradepaardjes van het eiland die aanslaan op de vaste wal. We kregen domweg steeds meer vraag naar deze producten. Ik heb gezien dat de kwaliteit van het vlees top is, dus logisch dat ik er nu mee wegloop. En met het Waddengoud keurmerk erop een manier om je als slager te onderscheiden van de rest", aldus Gert-Jan Wit.

Ook de horeca toont interesse in deze producten. Hiervoor werkt de slager samen met Atlantis Handelshuis om aan de horeca te kunnen leveren.

Waddengoud is er niet alleen om streekproducten op de kaart te zetten. Stichting Waddengroep, eigenaar van Waddengoud, gebruikt het streekkeurmerk om het hele gebied van Wereld Erfgoed Waddenzee als geheel te versterken.

"Door streekproducten te promoten en te koppelen aan de bijzondere kwaliteiten van het Waddengebied, zorgt voor een economische impuls voor dit gebied en tegelijkertijd zet je de streek zelf ook op de kaart. Streekproducten zijn vaak goede ambassadeurs van de streek. Geen wonder dat menig supermarkt op de eilanden diverse waddenproducten in hun assortiment hebben. Hetzelfde zien we nu ook gebeuren met Texels lamsvlees en Texels weiderundvlees in de kop van Noord-Holland", vertelt Benno Bakker van Stichting Waddengroep.

Texels lamsvlees en Texels weiderundvlees
Waddengoud-gecertitifceerd Texels lamsvlees en Texels weiderundvlees zijn afkomstig van boeren die de dieren houden volgens regels die door Waddengoud zijn opgesteld.

De lammeren moeten op Texel geboren en getogen zijn en de moeder of vader moet een zuivere Texelaar zijn. Dit Texelse schapenras staat wereldwijd bekend om zijn topkwaliteit vlees. Daarnaast moeten de lammeren minimaal 100 dagen in de wei hebben gelopen voordat ze worden geslacht.

De Texelse runderen hebben tenminste 210 dagen per jaar buiten gelopen.

Dit maakt het lamsvlees en rundvlees met het keurmerk Waddengoud niet alleen bijzonder, maar ook erg verantwoord.

Eerste slager in Den Helder krijgt Waddengoud keurmerk
Vergroot deze afbeelding