Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Eilandhoppen met historisch zeilschip: een bijzondere Waddenbeleving


Voor liefhebbers van het Wad is het historische zeilschip ‘Willem Jacob’ uit Groningen afgelopen zaterdag de zeilende veerdienst ‘Eilandhopper’ tussen Lauwersoog, Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland gestart. Deze veerdienst is actief in het hoogseizoen en duurt tot en met 24 augustus. De 121 jaar oude ‘Willem Jacob’ is voor haar bijzondere dagtochten met streekkeurmerk Waddengoud bekroond. Dit betekent dat het schip van de 28-jarige eigenaar Tsjerk Hesling Hoekstra een gegarandeerde waddenbeleving biedt, streekproducten uit de Waddenregio serveert en staat voor een hoge kwaliteit.

Op 19-jarige leeftijd tijdens zijn opleiding MER aan de Hanze Hogeschool kocht Tsjerk Hesling Hoekstra de Willem Jacob. Na een flinke restauratie vanaf 2003 heeft hij samen met Tom Lamsma en Marleen Visscher de veerdienst Eilandhopper opgezet, waarmee vakantiegangers zich nu ook van eiland naar eiland kunnen verplaatsen. Samen met Stayokay hostels zijn zelfs complete arrangementen ontwikkeld.

“Iedereen die op een Waddeneiland een ander eiland aan de horizon ziet, heeft meestal wel de behoefte om naar het andere eiland te gaan. Met Eilandhopper kan dat sinds 2009. Door de samenwerking met de hostels van Stayokay kunnen mensen nu zelfs op elk eiland een paar dagen vertoeven. En wat is er nu mooier om dan met een zeilschip naar het volgende eiland te varen. De bekroning van Waddengoud van de Willem Jacob sluit daar naadloos op aan”, aldus Hoekstra. Tom Lamsma en Marleen Visscher doen met hun klipper Texel en Vlieland aan. De Willem Jacob vaart langs de andere eilanden en Lauwersoog.

Groepsdagtochten
Naast eilandhoppen, verzorgt de Willem Jacob ook groepsdagtochten van half april tot medio juli en van eind augustus tot half oktober. “Groepen gaan dan een dagje de Waddenzee op. We vertrekken vaak vanuit Lauwersoog en varen naar Schiermonnikoog of een andere bestemming. Gasten mogen dat zelf bepalen. De Waddenzee in dit gebied kent een groter getijverschil dan elders in de Waddenzee, zodat droogvallen op het wad in een dagtocht kan. Dit maakt de tochten zeer aantrekkelijk voor mensen die erg van de zee en de natuur houden”, vertelt Hoekstra.

Aanwinst voor Groningen
Met de Willem Jacob zijn nu ook Waddengoud-gecertificeerde dagzeiltochten vanuit de provincie Groningen mogelijk.  “Lauwersoog is een belangrijke toeristische haven. Dat mensen hier nu ook kunnen opstappen om de Waddenbeleving te ervaren die Waddengoud met dergelijke zeiltochten beoogt, is dan ook een enorme aanwinst”, aldus Henk Pilat van Stichting Waddengroep. Via Waddengoud ondersteunt Stichting Waddengroep gecertificeerde schippers ook in de promotie. Dit betekent een goede stimulans voor de regionale economie.

Eilandhoppen met historisch zeilschip: een bijzondere Waddenbeleving

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding