Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Eilandmeisje op Terschelling krijgt Waddengoud


OOSTEREND-TERSCHELLING Marloes Fopma, ook wel bekend als de verhalenjutter van Terschelling heeft met haar bedrijf Eilandmeisje het Waddengoud-keurmerk gekregen. Door het doorgeven van bijzondere eilandverhalen wil ze de liefde voor Terschelling delen omdat ze gelooft dat verhalen mensen verbinden met dit eiland. Om dit te bereiken organiseert ze ondermeer verhalentochten door de natuur rondom Waddengouddorp Oosterend. Deze combinatie van cultuur en natuur verbinden met Terschelling, maakt het dat Eilandmeisje het streekkeurmerk heeft gekregen op Valentijnsdag. 

Onderzoek en interviews nodig om verhalen te maken

Creativiteit bij het schrijven van verhalen is belangrijk, maar om een ‘echt’ eilander verhaal te creëren vergt veel meer dan dat. “Voordat ik een verhalentocht aanbied, doe ik literatuuronderzoek, houd ik interviews met eilanders en verken ik het gebied zorgvuldig. Op die manier kan ik verhalen schrijven die op historische feiten of waarheden uit het hier en nu gebaseerd zijn en die passen bij de route die we afleggen. Zo kunnen mijn gasten op een geheel andere manier Terschelling beleven en ook nog iets te weten komen over ons mooie eiland”, vertelt Marloes Fopma.  

Schemerwandeling Joon

Onlangs heeft het Eilandmeisje nog de ‘Schemerwandeling Joon’ gelanceerd. Dit is een verhalentocht door het levende duinenlandschap nabij Europees Natuurreservaat Boschplaat te Oosterend. De tocht begint in de schemering en eindigt in totale duisternis waarbij deelnemers als het ware de avond in wandelen. De Boschplaat is twee jaar geleden als eerste van Nederland bekroond als Dark Sky Park. Hier zie je nog duizenden sterren aan de hemel en heel goed de Melkweg doordat hier weinig lichtvervuiling is. Marloes laat de deelnemers aan Joon graag deze totale duisternis beleven. Onderweg vertelt ze diverse verhalen over bijvoorbeeld zandverstuivingen, nachtjagers, drenkelingen, verdwenen akkers, dark sky, levende duinen, of het duinkonijn. 

Trouwverhalen

Naast de natuur is ook ‘de liefde’ een grote passie. “Ik jut liefdesverhalen voor bruidsparen die ceremonieel willen trouwen op Terschelling. Aan de hand van interviews met het paar en dierbaren, schrijf ik hun levensverhaal op. Daar maak ik een integer, persoonlijk verhaal van dat ik vertel tijdens de ceremonie waar Terschelling het decor in is in woord en beeld. Dat ik het keurmerk op de dag van de liefde heb gekregen is een mooie aanmoediging, alles valt zo samen.”

Oosterend Terschelling

Het Waddengouddorp Oosterend kreeg twee jaar geleden als eerste dorp het Waddengoud keurmerk uitgereikt. Met Eilandmeisje zijn er nu in totaal 15 Oosterendse bedrijven gecertificeerd met het keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied. “Al deze gecertificeerde bedrijven hebben een sterke band met de natuur in de omgeving. Het Eilandmeisje past naadloos in dit verhaal en is daarom een enorme aanwinst binnen ons Waddengoud-netwerk”, aldus Henk Pilat van Stichting Waddengroep.

 

Publicatiedatum: 14 februari 2018.
Foto: Marloes Fopma showt Waddengoudbordje (© Danny van Mullekom)

Eilandmeisje op Terschelling krijgt Waddengoud
Vergroot deze afbeelding