Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Fatbike-tocht naar het Drenkelingenhuisje met eilandverhalen


TERSCHELLING - Een nieuwe belevenis op Terschelling: op een stoere fatbike naar icoon het Drenkelingenhuisje. Onderweg trakteert organisator Marloes Fopma de deelnemers op boeiende vertellingen over het eiland.

Marloes Fopma is bekend als ‘Verhalenjutter’ met haar bedrijf Eilandmeisje. Deze nieuwe, sportieve activiteit vormt een bijzondere aanvulling op haar aanbod. 

Marloes: "De intentie is hetzelfde als bijvoorbeeld mijn Schemerwandeling Joon: met deze tochten wil ik verhalen doorgeven waarmee onze gasten het eiland anders gaan beleven.”

De verhalen heeft ze verzameld – gejut – door interviews met eilanders en literatuuronderzoek. “De Boschplaat en strand herbergen vele verhalen. Over 't Koggediep bijvoorbeeld, over stuifdijken, drenkelingen, vogelwachters en over een bijzondere weddenschap.” Marloes vertelt enthousiast over de geschiedenis van de omgeving: “Strand was niet voor niets de plek om te jutten; een bron van avontuur, meevallertjes en heldenmoed.”

Strandfiets

Het idee voor de tochten ontstond toen fietsverhuurder Zeelen de fatbike in het assortiment nam. Dit is een mountainbike met extra brede, dikke banden. “Het is een van de weinige huurfietsen waarmee je op het strand mag”, licht Marloes toe, “Zo kwam ik op het idee dit te koppelen aan eilandverhalen en ontstond een leuke samenwerking. Met deze fatbiketocht is het nu dus mogelijk op een duurzame manier (weer) eens bij het Drenkelingenhuisje te komen. De deelnemers zijn enthousiast. Het is dan ook echt gaaf om over het duin te zoeven op zo’n stoere fiets!”

Húske op'e Hoek

De fietstocht heet ‘Húske op'e Hoek’, met een knipoog naar het Aasters - een Terschellinger dialect. “Over dit Húske - het Drenkelingenhuisje - is natuurlijk veel te vertellen. De verhalen en het fietsen op de fatbike zorgen voor enthousiaste reacties. Zelfs tot aan reisgids ‘Lonelt Planet!.” Eilandmeisje organiseert de fietstocht wekelijks op de donderdagochtenden, tot november. 

Fatbike-tocht Húske op'e Hoek is rechtstreeks bij Eilandmeisje of via de VVV te boeken. “Groepjes kunnen op aanvraag ook op andere dagen terecht. Voor meer informatie kunnen mensen altijd even mailen, bellen of op dinsdagochtend langskomen in mijn Verhalen-atelier in Waddengouddorp Oosterend". Marloes besluit: “Mijn missie met Eilandmeisje is de liefde voor Terschelling te delen in verhalen. Omdat ik geloof dat verhalen mensen verbinden met dit geliefde eiland”.

 

Publicatiedatum: 5 september 2018
Foto: @ Eilandmeisje.

 

Fatbike-tocht naar het Drenkelingenhuisje met eilandverhalen

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding