Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Fileerlokaal 't Ailand gepresenteerd op Bio-beurs 2015


ZWOLLE / LAUWERSOOG - 'Goede Vissers' Jan en Barbara Geertsema presenteren op 21 en 22 januari op de Bio-beurs in Zwolle enkele nieuwe producten die zij willen gaan vervaardigen in het nieuw in te richten Fileerlokaal 't Ailand in Lauwersoog. Doel van het Fileerlokaal is om geïnteresseerden wegwijs te maken in het fileren en verwerken van vis. Zo krijgt lokaal gevangen vis weer waarde, ook bijvoorbeeld in de zomervakantie als de grote fileerderijen gesloten zijn.

Ook presenteert Waddendelicatessen zich op de Bio-beurs met vele Waddengoud gecertificeerde delicatessen, zoals Duindoornsap en Waddenmayonaise met zeevenkel.

Het Fileerlokaal
Fileerlokaal 't Ailand is onderdeel van het project Vakmanschap in de kustvisserij. Barbara Rodenburg-Geertsema: "Met dat project willen we het vakmanschap van kustvissers behouden en overdragen voor toekomstige generaties. Regionaal gebonden kleinschalige visserij kan een belangrijke rol spelen in de toekomstige voedselvoorziening, maar daarvoor is het wel nodig dat we de huidige periode overleven. Om te voorkomen dat ons beroep met het bijbehorende vakmanschap kan uitsterven willen we er zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Sinds vorig jaar kunnen mensen in de zomer met ons mee vissen op het Wad. Vanaf komend seizoen kunnen ze ook leren fileren, soep koken, zeewier drogen, kokkels inmaken et cetera."

Samen met Stichting Waddengroep (Waddengoud) werken Jan en Barbara Geertsema aan het project 'Vakmanschap in de kustvisserij'.

Fileerlokaal 't wordt het zusje van het naastgelegen Proeflokaal 't, een eenvoudig visrestaurant op de haven van Lauwersoog waar lokale vis wordt geserveerd met patat van de aardappelen van biologische akkerbouwer Erwin Westers. Jan Geertsema: "De keuze voor biologisch is voor ons vanzelfsprekend. Als vissers zijn we totaal afhankelijk van wat de natuur ons schenkt. Ik was ooit bij een lezing in Genua die heette 'It all ends up in the sea'. Dat heeft mijn ogen geopend. We zijn met ons allen verantwoordelijk voor gezonde rivieren, meren en zeeën. Ook het bandenslijpsel van je fiets komt uiteindelijk in zee terecht."

Het fileerlokaal zal niet alleen worden gebruikt voor cursussen en workshops. De ruimte wordt zodanig ingericht dat deze een EG-nummer kan krijgen zodat ook voor de biologische groothandel kan worden geproduceerd. Barbara: "We willen het fileerlokaal ook gebruiken om lekkere producten te maken van vangst waarvoor geen markt is. Biologen stellen dat we alles uit zee in een gelijke verhouding zouden moeten oogsten. Op het Wad waren vorig jaar meer krabben en zeesla dan vis. Van krabben kan je heerlijke soepen en sauzen maken, en gedroogde zeesla is op allerlei manieren te gebruiken in de keuken. Op die manier gebruiken we wat de natuur ons geeft. En er kan weer iemand een inkomen mee verdienen. Dat laatste is in Noord-Groningen ook belangrijk."



Datum: 19 januari 2015.
Bron: Biojournaal; vrij bewerkt: Waddengoud.

Fileerlokaal 't Ailand gepresenteerd op Bio-beurs 2015
Vergroot deze afbeelding