Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Fileerlokaal ‘tAiland opent deuren met eerste oogst uit de fuiken


LAUWERSOOG - Gistermiddag heeft Fileerlokaal ‘tAiland in de haven van Lauwersoog haar deuren geopend onder toeziend oog van zo’n tachtig genodigden, voornamelijk crowdfunders uit heel Nederland die met een financiële bijdrage het Fileerlokaal mogelijk hebben gemaakt. Joszi Smeets, voorvrouw van de Youth Food Movement in Nederland, heeft de officiële opening voltrokken.

Ter plaatse is ze met kustvisser Jan Geertsema van ‘tAiland meegegaan om de fuiken vlak buiten de haven te legen. Naast strandkrab en zeewier haalde ze ook de sleutel van het fileerlokaal uit de fuik, waarmee ze de deur kon openen. Daarna gaf het vissersechtpaar Jan Geertsema en Barbara Rodenburg een demonstratie vis fileren en konden de gasten ook zelf oefenen.

Het fileerlokaal biedt vanaf nu diverse visworkshops en Wadvistochten op de Waddenzee aan en is het hele jaar geopend van vrijdag t/m zondag.

Op www.wadvistochten.nl staan alle activiteiten genoemd van Fileerlokaal ‘tAiland.

Tot het einde van de middag werd de opening voortgezet met een heerlijke BBQ van diverse Wadden- en Noordzeevis, kokkels en oesters, en warme bot uit de rookton. Onder genot van de heerlijke muziek van Hilarides, Elings & Wijnbergen op de piano, slagwerk en saxofoon.

Fileerlokaal ‘tAiland
Het fileerlokaal is niet zo maar een extra activiteit binnen de visserijactiviteiten van Jan en Barbara. Met het fileerlokaal willen ze de betrokkenheid tussen de kleinschalige kustvisser en burger verder vergroten en voedselverspilling tegen gaan, want  nu kunnen ze alle delen van de vis, van kop tot staart, verwerken. Ook bijvangst zoals zeewier vindt vanaf nu een plek in hun gerechten en workshops.

Ze hebben reeds een proeflokaal waar ze hun verse vangst uit de Waddenzee direct voorschotelen aan de bezoeker. In het fileerlokaal bieden ze nu ook diverse fileer-, visrook- en andere visbereidingsworkshops aan voor zowel consument als professional en maken ze er diverse visproducten als vis- en krabbensoep.

Ook starten ze van hier uit Wadvistochten waarbij publiek een dag mee kan vissen en kennis kan maken met het beroep van de kleinschalige kustvisser. “Het is eigenlijk meer een visjacht waarbij we vissen op harder en zeebaars. We vissen volgens de staand want methode, waarbij we een school vissen proberen te spotten om ze vervolgens al lopend en spetterend op het water het net in proberen te drijven. Elke tocht is weer een avontuur op zich op de Waddenzee. Door mensen mee te nemen bij onze visserij op het Wad willen we het beroep van de kleinschalige kustvisser weer voor het voetlicht brengen”, vertelt Barbara. 

Project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’
De realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand is onderdeel van het project Vakmanschap in de kustvisserij, dat Jan en Barbara en Stichting Waddengroep vorig jaar zijn gestart. Doel is om kennis over de regionale kustvisserij en haar vangsten voor het voetlicht te brengen en mensen te inspireren voor het vak van kustvisser, want opvolging is er niet of nauwelijks. Het Europees Visserijfonds steunt dit project.

 

Datum: 30 juni 2015.

Fileerlokaal ‘tAiland opent deuren met eerste oogst uit de fuiken
Vergroot deze afbeelding