Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Friese chef-koks in actie voor Fileerlokaal 't Ailand


LEEUWARDEN - Een 3-tal Friese chef-koks gaat zich inzetten voor de realisatie van Fileerlokaal ’t Ailand in Lauwersoog. Chef-koks Willem Schaafsma (restaurant Eindeloos), Albert Kooy (Executive Chef Stenden Hotel en restaurant Wannee), en Michael Roest (Herberg de Waard van Ternaard) brengen vrijwillig hun culinaire kunsten in de strijd tijdens een benefietlunch op zondag 3 mei aanstaande. Het 3-tal vindt dat het fileerlokaal er moet komen als een plek waar mensen kunnen leren werken met duurzaam gevangen regionale vis. De benefietlunch vindt plaats in Restaurant Wannee in Leeuwarden.

Wadvissers Jan en Barbara zijn de initiatiefnemers van visserscollectief Goede Vissers en vissen volgens de Waddengoud standaards voor duurzame Waddenvis. Naast hun Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog bouwen zij nu een fileerlokaal. Daar willen ze consumenten, koks, vissers en andere geïnteresseerden leren om van alle delen van de vis, schaal- en schelpdieren diverse visproducten te maken. Ondermeer vis fileren, vissoep en -sauzen maken, vis roken, verwerken van strandkrab en zeesla komen hier aan de orde.

“Ook willen we vanuit hier met mensen het wad op om ze te laten zien wat wij als kustvissers doen. Ze mogen dan ook gewoon meehelpen met vissen. Op die manier proberen we niet alleen visser en viseters dichter bij elkaar te brengen, maar ook om jonge mensen en vissers te interesseren voor het beroep als kleinschalige kustvisser waar vandaag de dag nog zo weinig van zijn”, vertellen Jan en Barbara.  Voor het fileerlokaal is in totaal 40.000 euro nodig waarvan er inmiddels 20.000 euro binnen is.

Benefietlunch
Chef-koks Willem Schaafsma , Albert Kooy en Michael Roest willen graag dat het fileerlokaal er komt en organiseren een informele benefietlunch op zondag 3 mei a.s. van 13 – 17 uur in Restaurant Wannee, Rengerslaan 8 in Leeuwarden

De kosten bedragen 55 euro p.p. voor een vijf gangen lunch incl. tafelwater, wijn en koffie. Voor vegetariërs en niet visliefhebbers is er een vegetarisch menu.

Reserveren
Reserveer uw plek via couverts.nl (LET OP: klik de optie 13.00 aan)

  1. Selecteer vervolgens datum 3 mei;
  2. geef het aantal personen op;
  3. en klik op de optie 13.00 uur anders lukt de reservering niet.

Er zijn 90 plaatsen en vol = vol.

De netto opbrengst gaat naar de crowdfundingsactie.


Crowdfunding Fileerlokaal
Mensen kunnen ook een donatie doen voor het crowdfundingsproject door in de voorverkoop via https://www.youtube.com/watch?v=QOUOPnc3ihE alvast diverse visproducten en vistochten te bestellen. Het crowdfundingsplatform staat onder toezicht van de overheid (AFM).

 

Datum: 17 april 2015
Foto: Fokke van Saane.

Friese chef-koks in actie voor Fileerlokaal 't Ailand
Vergroot deze afbeelding