Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Gedeputeerde Kramer reikt Waddengoud uit aan Wilman voor koolzaad


ENGWIERUM - Gistermiddag heeft Gedeputeerde Kramer van de Provinsje Fryslân het Waddengoud-certificaat uitgereikt aan Jaap Wilman van Broersma-State in Engwierum voor zijn honing en olie gemaakt van eigen koolzaad. Onder het toeziend oog van zo’n honderd bezoekers en midden in een knalgeel bloeiend koolzaadveld in Engwierum overhandigde Kramer aan Wilman het Waddengoud-keurmerk.

Wilman en familie maken van de kleine ronde zwarte zaden van het koolzaad bakolie. Dit persen zij zelf in de boerderij. De honing krijgt men van imkers die hun bijenkasten in het koolzaadveld van Wilman hebben staan. Door de ambachtelijk- en streekeigenheid van de producten heeft de familie Wilman het streekkeurmerk dubbel en dwars verdiend.

Twee en een halve week geleden stond er nog nauwelijks een koolzaadplant in bloei, maar gelukkig kleurde het koolzaadveld op de dag dat het moest gebeuren prachtig geel. Henk Pilat, bestuurslid van Waddengoud, beet het spits af. Hij legde onder meer uit waar het Streekkeurmerk Waddengoud voor staat en hoe Wilman aan de eisen van Waddengoud voldoet.

Daarna ging de gehele delegatie van ongeveer honderd man te voet naar het nabij gelegen koolzaadveld. Jaap Wilman en Gedeputeerde Kramer baanden zich een weg tussen de gele bloemen die tot buikhoogte reikten. “Hier op de grens van Wâlden en Wadden en met ook al een certificaat van het Wâldpyk-keurmerk op zak voor zijn Wâldgieltsjes en Wâldbeantsjes, kan men wel zeggen dat Jaap nu de enige ‘Waadpyk’ is”, grapte Kramer. Daarna overhandigde de Gedeputeerde het Waddengoud-certificaat aan Jaap Wilman. Bijzonder was dat de voertaal van het gebeuren het Fries was, van de uitnodiging tot en met de uitreikingsplechtigheid.

Ook de Waddengroep (eigenaar Waddengoud) is blij met Waddengoud-gecertificeerd koolzaad. “Koolzaad is een historisch gewas. Halverwege de vorige eeuw werd het veel verbouwd in het Waddenkustgebied, met name in Groningen. Nu lijkt het veelzijdige koolzaad weer terug te komen. Tevens is het een prachtige toevoeging aan de uitstraling van het landschap”, vertelt Henk Pilat.

De koolzaadproducten verkoopt de familie Wilman voornamelijk in de eigen boerderijwinkel van Broersma-State in Engwierum.

 

Datum: 1 mei 2015.

Gedeputeerde Kramer reikt Waddengoud uit aan Wilman voor koolzaad

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding