Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Goede Vis op het bord wint Lidl Voedselprijs op Duurzame Dinsdag


DEN HAAG - Stichting Goede Vissers heeft de Lidl Voedselprijs gewonnen bij de 15e Duurzame Dinsdag. Het idee Goede Vis op het bord krijgt de prijs om de consument transparant te laten weten waar de vis op hun bord vandaan komt en wie de visser is. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) nam op het Binnenhof in Den Haag de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst met de ruim 300 duurzame ideeën van bedrijven, organisaties en burgers.
 
Het idee Goede Vis op het bord is van stichting Goede Vissers. Goede Vissers vissen met respect voor de zee. Ze gebruiken grotere mazen, richten zich op gezonde visbestanden en minder gangbare soorten en hebben minder bijvangst. Hun vis is verkrijgbaar bij de vissers zelf, op biologische boerenmarkten en in diverse restaurants.

Op www.goedevissers.nl vertellen de vissers hun verhaal. Via het scheepsnummer van de visser kunnen mensen zelf opzoeken wie hun vis heeft gevangen, waar en hoe. Door de korte keten is de vis met verhaal ook nog eens super vers! De meerwaarde daarvan is voor de visser als stimulans om met extra zorg te (blijven) vissen.
 
Waardering van consumenten is een belangrijke steun in de rug voor de deelnemende vissers, waaronder veel kleinschalige bedrijven. Deze vissers dreigen bekneld te raken in nieuwe regelgeving die voor kleine boten niet uitvoerbaar is. Zij werken met ´low impact´ vismethoden waarmee natuur en milieu worden ontzien, maar de uitwerking van nieuw visserijbeheer vormt één van hun grootste bedreigingen. Waardering gaat daarom over veel meer dan alleen financiële waarde.
 
Kies je voor goede vis op je bord dan kies je voor vis van een goede visser, want de visser maakt het verschil.

Waddengoud & Goede Vis
Bijna 10 jaar geleden heeft Stichting Waddengroep, eigenaar streekkeurmerk Waddengoud  het initiatief genomen om te komen tot certificering van vissers die zich wilden houden aan onder Waddengoud op te stellen duurzaamheidcriteria.

Vandaag de dag zijn er richtlijnen voor de vangst op harder, zeebaars, snoekbaars, garnalen, kokkels, Japanse oesters, mosselen, tong, spiering en strandkrabben. Deze vissers vissen bijvoorbeeld met grotere mazen zodat jonge vis kan ontsnappen. Maar ook verwerking ervan gebeurt in de regio.

Zo vangt garnalenvissers en tevens Goede Visser Dirk Albert Blom garnalen op de Waddenzee en pelt ze in zijn eigen pellerij op Texel. De garnalen gaan dus niet zoals gebruikelijk op een paar weken durende trip naar Marokko om daar gepeld te worden. Op die manier zijn weinig tot geen conserveringsmiddelen nodig wat zijn uitwerking heeft op de smaak en versheid.

Anno 2013 houden zo'n 30 bedrijven zich bezig met de vangst, handel of verwerking van Waddengoud gecertificeerde vis.

"Stichting Goede Vissers zet zich net als ons in voor een kleinschalige duurzame visserij. Een groot deel van de bij hen aangesloten vissers hebben dan ook het Waddengoud keurmerk. We zijn dan ook trots op Goede Vissers dat ze deze prijs hebben gewonnen. Een overwinning en erkenning voor de kleinschalige duurzame visserij in Nederland ", aldus Henk Pilat van Stichting Waddengroep.

Goede Vis op het bord wint Lidl Voedselprijs op Duurzame Dinsdag
Vergroot deze afbeelding