Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Historische zeilvloot dreigt verloren te gaan: red deze bijzondere waddenbeleving en teken de petitie!


WADDEN - Sinds het begin van de coronacrisis ligt de gehele historische bruine zeilvloot op zijn gat. Normaal nemen deze historische zeilklippers in voorjaar, zomer en nazomer vele groepen mee het Wad op voor mooie vaartochten en excursies. Dat is nu uit den boze, dus ligt de gehele vloot nagenoeg stil. Faillissementen van schepen dreigen. Daarom roept de Hollandsche Zeilvloot om de door hen gestarte petitie voor een noodfonds vanuit de regering te tekenen. Inmiddels hebben ruim 19.000 mensen hier gehoor aan gegeven.

Teken de petitie ‘Red de Hollandsche Zeilvloot’

Coronaproof

Alle schepen zijn coulant met annuleringsregelingen en sinds 2018 zijn ze verplicht aangesloten bij een garantieregeling, zodat de gast zonder zorgen hun tochten voor de toekomst al kunnen boeken. Daarnaast kunnen de schepen coronaproof varen volgens goedgekeurde protocollen opgesteld door de BBZ en het RIVM. Dit is allemaal in overleg met de veiligheidsregio's gebeurd.

Steun blijft nodig!

Maar alle voorbereidingen daar gelaten, blijft het een druppel op de hete gloeiplaat. Hoe langer het duurt, hoe groter de zorgen. Het noodzakelijk dat de gehele bruine vloot ook genoeg steun krijgt vanuit de overheid. Voor de Wadden is deze bijzondere ervaring enorm belangrijk om te blijven bestaan! Dus teken de petitie!

Protestactie bruine vloot '175 schepen lagen voor pampus bij Amsterdam'

De bruine vloot heeft op 9 juni actie gevoerd tegen het uitblijven van steun vanuit de overheid. 175 schepen lagen bij het eilandje Pampus in het IJsselmeer nabij Amsterdam symbolisch 'voor pampus'. Een noodsignaal dat ze willen afgeven aan het kabinet dat er echt wat moet gebeuren. Woordvoerder van de protestactie was Joost Martijn van de Gouden Vloot, waar Waddengoud-klipper Isis onderdeel van is.

Waddengoud klippers

Onder de vlag van streekkeurmerk Waddengoud zijn een 5 tal historische zeilschepen gecertificeerd: Klipper Isis, Willem Jacob, Zwarte Valk, Klipper Wilhelmina en Klipper de Najade.

Op dit moment liggen alle schepen stil. Klipper de Najade ligt bijvoorbeeld in de haven van Zoutkamp en verhuurt het schip nu als vakantieonderkomen voor enkel gezinnen. “Met de komende versoepelingen, mogen we straks weer varen. Dit doen wij met de Najade met maximaal 2 gezinnen of kleine groepen. Maar dit kan nooit uit”, aldus Janet Frieling van de Najade. 

 

Publicatiedatum: 10 juni 2020.
Foto rechtsoven: Waddengoud klipper Willem Jacob (© Willem Jacob) 

 

Historische zeilvloot dreigt verloren te gaan: red deze bijzondere waddenbeleving en teken de petitie!
Vergroot deze afbeelding