Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Hygiënecode voor streekproducten


WAGENINGEN - Voor kleine bedrijven die streekproducten produceren is het lastig om volgens een volwaardig HACCP systeem te werken. Om die reden hebben onderzoekers een handige digitale tool ontwikkeld waarmee bedrijven hun eigen hygiënecode voor het bereiden van veilig voedsel kunnen samenstellen.

Digitale vragenlijst
RIKILT Wageningen UR ontwikkelde samen met Deli XL en ZLTO de 'Hygiënecode voor Streekproducten'. Dit deden zij op basis van bestaande hygiënecodes in de groente- en fruitketen, de zuivelketen en de vleesketen. Door middel van het invullen van een digitale vragenlijst ontvangt de producent uiteindelijk een hygiënecode op maat.

Kleinschalig
Omdat streekproducten veelal kleinschalig worden geproduceerd, is het vaak lastig en kostbaar om een HACCP-systeem in te voeren. Toch zijn de ondernemers verplicht om te werken volgens een voedselveiligheidssysteem.

Als de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport binnenkort haar goedkeuring geeft, voorziet de 'Hygiënecode voor Streekproducten' hierin.

Daarna komt de digitale tool beschikbaar via de website van RIKILT en het Streekproductenloket.

Combinatie van bestaande hygiënecodes
De tool combineert hygiënecodes voor vlees- zuivel- en groente & fruit producten. Op termijn kan dit uitgebreid worden naar bijvoorbeeld brood of vis.

Wilt u op de hoogte blijven van de invoering van de Hygiënecode voor Streekproducten, neemt u dan contact op met Esther van Asselt.


Datum: 28 februari 2014.
Bron: Biojournaal


Hygiënecode voor streekproducten

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding